אתמול הסברנו מדוע ערכנו סקר על סקרים ושקרים. אתמול גם הצגנו ממצא משוקלל לכלל המדגם: רוב גדול של משיבים אמרו לנו שהם אומרים תמיד אמת בסקרים. רוב גדול של משיבים אמרו לנו שישראלים, באופן כללי, לא תמיד משיבים אמת בסקרים (אם כי, רובם הניחו שבדרך כלל גם ישראלים אחרים משיבים אמת – אבל לא תמיד).
היום נרד מהמדגם הכללי לרזולוציה של מגזרים. ובמפורט: להבדלים בין יהודים על פי רמת הדתיות שלהם. כי אחד הממצאים המסקרנים בסקר שערכנו, ושהיו בו שתי שאלות – האם את/ה משיב/ה אמת בסקרים, והאם לדעתך אחרים משיבים אמת בסקרים – נמצאו הבדלים מובהקים ועקביים בין מגזרים שונים. שימו לב לממצא הבא: ככל שישראלים (במקרה הזה יהודים) הם פחות דתיים יותר, כך עולה נטייתם לומר שהם ״תמיד אומרים אמת״. למעשה, מקרב מי שמגדירים את עצמם חילונים, שמונה מכל עשרה משיבים אומרים שהם ״תמיד אומרים את האמת״ בסקרים. אם פונים לקצה השני של הסקלה, ובוחנים את המשיבים החרדים, אפשר לזהות צניחה של כמעט עשרים אחוזים בשיעור המשיבים שהם ״תמיד אומרים את האמת בסקרים״.
מה שמעלה שאלה מעניינת: האם במענה לשאלה הזאת כולם אומרים את האמת? אפשר לצאת מכאן לפחות לשתי השערות בסיסיות (ויש כמובן עוד השערות שאפשר להציע). השערה ראשונה: החילונים אומרים אמת לסוקרים יותר מהחרדים. השערה שנייה: חילונים וחרדים אומרים אמת לסוקרים באותה מידה – וזה לא תמיד – אבל החילונים לא מודים בזה, ולעומת זאת החרדים כן מודים בזה.
וכדי שיהיה ברור, וכפי שאפשר לראות גם בנתונים עצמם, זה לא הבדל בין ״חילונים״ ל״חרדים״, זה הבדל שהולך ומתגבר ככל שעולים בסולם הדתיות (או יורדים בסולם החילוניות, כל אחד לפי בחירתו). כלומר: חילונים אומרים שהם אומרים אמת יותר מכולם. מסורתיים לא דתיים אומרים שהם אומרים אמת ברמה קצת יותר נמוכה. מסורתיים קצת דתיים אומרים שהם אומרים אמת ברמה עוד יותר נמוכה. דתיים אומרים שהם אומרים אמת ברמה עוד יותר נמוכה. ואז ישנם החרדים – ש-62% מהם אומרים שהם ״תמיד אומרים את האמת״, ו-36% מהם אומרים שהם ״בדרך כלל אומרים את האמת״. ואין לנו דרך טובה לדעת אם זו פשוט הודאה באמת (שהם לא תמיד אומרים אמת), או אולי הפגנה של רמת מודעות וכנות גבוהה יותר (הם מוכנים להודות בכך שהם לא תמיד אומרים אמת).
כדי לייצר את ההשוואה המגזרית המקבילה ביחס לשאלה השנייה: האם אחרים אומרים אמת לסוקרים, צריך לרדת קומה. כלומר: במקום להשוות את שיעור מי ש״תמיד אומרים את האמת״ (לעדותם), צריך להשוות את שיעור האומרים שאחרים ״בדרך כלל אומרים את האמת״. למה? כי רוב גדול של ישראלים – כפי שהראנו אתמול – סבורים שאחרים לא תמיד אומרים את האמת. למעשה, רק 5% מאיתנו חושבים שעמיתנו הישראלים ״תמיד אומרים אמת״ (וזה למרות שרובנו אומרים על עצמנו שאנחנו תמיד אומרים את האמת). אז נסביר שוב: אנחנו עושים השוואה בין מגזרים על פי דתיות, ובוחנים כמה מכל מגזר סבורים שישראלים אחרים ״בדרך כלל אומרים את האמת״, וכמה מכל מגזר סבורים שישראלים אחרים ״לפעמים אומרים את האמת ולפעמים לא אומרים את האמת״, שזו כמובן דרגה יותר נמוכה.
ושוב, ההשוואה מעניינת, כי שוב ישנו דפוס עקבי של פערים בין מגזרים על פי דתיות. רק שהדפוס הפעם שונה, יש שיאמרו אפילו הפוך: בעוד שחילונים אמרו על עצמם בשיעור הכי גבוה שהם תמיד אומרים אמת – רמת האמון שלהם שאחרים בדרך כלל אומרים אמת היא הכי נמוכה. כלומר: עדות הכי חיובית (בהנחה שאמירת אמת זה דבר חיובי) ביחס לעצמם, ועדות הכי שלילית ביחס לאחרים. לעומת זאת, בקרב דתיים וחרדים אנחנו מוצאים את הגרסה ההפוכה: עדות יותר שלילית ביחס לעצמם (הם מעידים שהם בדרך כלל אומרים אמת, אבל לא תמיד), ועדות יותר חיובית ביחס לאחרים (57% מהם סבורים שאחרים בדרך כלל אומרים את האמת, לעומת 44% מהחילונים שסבורים כך ביחס לאחרים).
הסבר להבדלים הללו? אפשר להעלות על הדעת יותר מהסבר אחד. ניתן דוגמה אחת: חילונים אומרים על עצמם שהם תמיד אומרים אמת, אבל מניחים שכאשר הם מדברים על ״אחרים״ הם מדברים גם על דתיים או חרדים שעליהם הם פחות סומכים שהם תמיד אומרים אמת (והחרדים הרי מאשרים בעצמם בסקר שהם לא תמיד אומרים אמת, מה שיכול רק לחזק את החשדנות של חילונים). עכשיו ניתן דוגמה שהמשמעות שלה כמעט הפוכה: החרדים מודים בכנות שהם לא תמיד אומרים אמת, אלא רק בדרך כלל. והם מניחים שזה המצב גם ביחס לאחרים – כולנו בני אדם, כולנו משתדלים לומר אמת אבל לא תמיד עומדים בהשתדלות הזאת. ומצד שני, אין להם סיבה לחשוד שישראלים אחרים הם בהכרח יותר גרועים מהם, ולכן נותנים לאחרים ציון הרבה יותר גבוה על אמירת אמת (למעשה, שיעור החרדים שאומרים על עצמם שהם בדרך כלל אומרים אמת, די קרוב לשיעור החרדים שאומרים כך גם על אחרים, 62% ו-57% בהתאמה).
כלומר: את הנתונים שמופיעים כאן אפשר להציג כמחמאה לחילונים – שאומרים יותר אמת, ומזהים היטב את הכשל של מגזרים אחרים לומר אמת – ואפשר להציג כמחמאה דווקא לדתיים או לחרדים – שמודים יותר באמת, ומתנהגים בפחות חשדנות כלפי ישראלים אחרים מהמגזר שלהם או ממגזרים אחרים.
אתמול: האם ישראלים משקרים בסקרים.