יש שתי אפשרויות: או שמערכת הבטחון לא זקוקה לתוספת תקציב וסתם מנפחת את הדרישות שלה – או שמערכת הבטחון לא יודעת להסביר את הצרכים שלה לציבור. לא שזה נורא כל כך. היא יודעת להסביר לפוליטיקאים את הצרכים שלה, ולכן מקבלת תוספות תקציב (כמו שקורה השנה – שבעה מיליארד). ובכל זאת ראוי לשאול: אם יש כזה הכרח להעלות את תקציב הבטחון, למה הציבור לא מבין את זה? או – נתקן קצת את הניסוח – למה רוב הציבור לא מבין את זה.
האם יש לכם אמון בשר האוצר ליברמן? בשרת החינוך שאשא ביטון? בואו ודרגו אותם
מיהו יהודי? מיהי יהודיה? אנחנו ממשיכים לברר – אם עוד לא הצטרפתם, בואו והצטרפו
עכשיו נשאל: איך אנחנו יודעים שרוב הציבור לא מבין את זה. התשובה: כי בדקנו. במסגרת משחקי התקציב שלנו, שיתוף פעולה של אתר המדד והתוכנית משחקי הכיס, אנחנו מבקשים מהצופים והגולשים להתמודד עם האתגר המסובך של חלוקת מאות המיליארדים של תקציב המדינה (אם עוד לא ניסיתם, זה הזמן להצטרף). הנתונים שאנחנו משתמשים בהם הם נתוני תקציב 2019, האחרון שעבר, ועליהם אנחנו מבקשים להוריד או להוסיף, כל אחת ואחד לפי טעמם. אפשר להוריד לבריאות ולהוסיף לחינוך. אפשר להוסיף לחינוך ולהוריד לתשתיות. אפשר להוסיף לתרבות ומדע ולהוריד לביטחון. בקיצור – אפשר מה שרוצים, במסגרת מגבלה חשובה אחת: התקציב כולל לא משתנה. כלומר, אי אפשר פשוט להוסיף לכולם. מה שמוסיפים במקום אחד, צריך להוריד במקום אחר.
וכל זה מתנהל על ברקע דיוני התקציב המתנהלים כעת. הממשלה אישרה אותו בשבוע שעבר, ועכשיו הוא עובר לכנסת, ומובטח שעוד ישתנה. אך כבר סוכם בין השרים ליברמן (אוצר) וגנץ (ביטחון) על תוספת גדולה למשרד הביטחון.
כמובן, תוספת לביטחון זה מצויין. השאלה היא על חשבון מה. לא איפה מוסיפים, אלא מה מורידים כדי להוסיף. משחקי התקציב נועדו לברר מאיפה אתם הייתם מורידים, ולמה הייתם מוסיפים. שהרי, זה הכסף שלכם. הכסף שאתם עובדים כדי להרוויח בזיעת אפיים, ואז המדינה לוקחת כדי לספק לכם שירותים חשובים. כמו ביטחון.
לקחנו את 500 המשיבים הראשונים של משחקי התקציב, וניתחנו את התשובות שלהם. פרופ׳ קמיל פוקס, שמפקח מדעית על כל מה שאנחנו עושים בתחום הסטטיסטיקה, עוד לא שיקלל את הנתונים כך שייצגו את כלל האוכלוסיה. אבל גם בלי שיקלו לך כזה, דבר אחד ברור: הציבור רוצה לחתוך בתקציב הביטחון. יש שרוצים לחתוך יותר, יש שרוצים לחתוך פחות, אבל אין מי שרוצים לא לחתוך – שלא לדבר על להוסיף. גילינו את זה כאשר לקחנו את כלל התשובות וחילקנו לפי ההצבעה למפלגות השונות. מהר מאוד התברר שהממוצע בכל המפלגות נמוך מהתקציב הנוכחי. ואם לתאר את זה במספרים: בתקציב 2019 תקציב הביטחון היה 17% מהתקציב. בוחרי כל המפלגות חושבים שצריך להוריד אותו לפחות מ-17%. חלק היו מורידים אחוז, חלק שניים, כל בוחרת וההחלטה שלה, כל מפלגה והסנטימנט שלה. אבל הכיוון של כולם זהה. למטה. לקצץ. כאמור, אם מערכת הביטחון משוכנעת שהתוספת לתקציב חיונית, היא לא עושה עבודה טובה בשכנוע הציבור.
בגרף שמתאר את האחוז הממוצע מהתקציב שבוחרי מפלגות שונות היו מקצים לביטחון. אפשר לראות שבוחרי מפלגות שמאל היו מקצצים קצת יותר, ובוחרי מפלגות ימין קצת פחות. אפשר לראות שגם בוחרי כחול לבן, מפלגתו של שר הביטחון, מקצצים קצת פחות (כנראה שהם באמת סומכים על גנץ). אבל אפשר גם לראות שכולם מקצצים. לאן הולך הכסף? בימים הבאים נחשוף עוד קצת נתונים, אבל כדי שלא תהיו במתח נזכיר שאנחנו בשנות קורונה. ובשנות קורונה אין דבר מוחשי יותר מהצורך בתקציב בריאות שעונה על כל הצרכים, ואולי קצת יותר.