נפתח בהערת מבנה: בסך הכל יהיו כאן תשע הערות. שלושה נושאים, על כל אחד שלוש הערות, ובסופו של כל נושא, הצעת השתתפות – כלומר, בקשה שלנו שגם אתם תחוו דעה. נשמח אם לא רק תקראו, אלא גם תגיבו, לפחות באחד משלושת המקרים.
הנה זה בא.
האם אתם סומכים על הנשיא האמריקאי?
1
אפגניסטן היא לא העניין שלנו. אבל צריך להיות אטום במיוחד כדי לא להגיב באופן רגשי לתמונות של בני אדם – אלה בני אדם, אמתיים, בשר ודם – הנתלים על כנפי מטוס כדי לברוח מביתם.
2
אפגניסטן היא לא העניין שלנו, אמריקה כן. ישראל נשענת במידה רבה על דימוי העוצמה האמריקאי, שנפגע השבוע. ככל שאמריקה חלשה יותר, כך ישראל צריכה להיות חזקה יותר. מה זה אומר על תקציב הביטחון (האם זה הזמן להגדיל אותו?) תוכלו לומר לנו כאן. מה זה אומר על האתגר הביטחוני העיקרי שלנו? הנה שתי אפשרויות: האחת – ביידן חלש ופגיע, והאיראנים עומדים להתעלם מדרישותיו ולכפות עליו הסכם גרעין שישרת אותם ויפגע באינטרסים שלנו. השנייה – ביידן חלש ופגיע ויחליט שאת מה שנשחק באפגניסטן הוא צריך להחזיר באיראן. במקרה כזה יגלה דווקא קשיחות מאיימת בשיחות עם איראן. אגב, הצעה ברוח זו מונחת על שולחנו.
3
האם אתם, כישראלים, סומכים על הנשיא האמריקאי? שאלנו לפני כמה חודשים, ופרסמנו את התשובות. עכשיו אנחנו שואלים שוב, ונשמח אם תשיבו שוב (או בפעם הראשונה). בין השאר, כי מעניין אותנו לדעת האם האירועים שחלפו מאז הפעם הקודמת שינו את עמדתם, או גיבשו עמדה (בפעם הקודמת, ללא מעט ישראלים עוד לא הייתה עמדה).
האם ג׳ו ביידן הוא נשיא טוב לאמריקאים? האם הוא נשיא טוב לישראלים? בואו והשיבו.
ארה"ב רצתה לצאת מאפגניסטאן כבר שנים, אבל כשזה סוף סוך הגיע – זה נראה רע מאוד. המסר של האמריקנים שעולה מהתמונות מקאבול הוא אחד: אל תאמינו להבטחות שלנו@rosnersdomain @MoavVardi #העולם_היום pic.twitter.com/zsELjRaX2H
— כאן חדשות (@kann_news) August 17, 2021
האם אתם מבינים מה ישראל מנסה להשיג בפולין?
1
החוק הפולני הנוגע לנכסי ניצולי השואה הוא חוק מקומם. המדיניות של ישראל ביחס אליו היא מדיניות לא מובנת. לא משום שהכעס לא מוצדק – משום שהיעד לא מובן. לאיזה הישג חותר שר החוץ יאיר לפיד? האם מישהו גלגל את הסרט קדימה ושאל את עצמו כיצד הוא אמור להגיע לסיום, ובאיזה מחיר לישראל?
2
נדמה שלפיד בנה על תמיכה אמריקאית. בנה על זה ששר החוץ טוני בלינקן יסייע לו לכופף את פולין. על זה צריך לומר שני דברים. האחד – נדמה שהאמריקאים נדהמו מעוצמת הרטוריקה של לפיד, ולא התכוונו ללכת כל כך רחוק. כך שלא בטוח שיקבל גיבוי. השני – האמריקאים נראים השבוע קצת פחות מאיימים (ראו: אפגניסטן). לא בטוח שהפולנים ייבהלו מהם.
3
הפולנים רומזים שייפגעו בנסיעות המאורגנות לפולין. יש מי שקופצים על העגלה הזאת כדי להציע ביטול של הנסיעות, ואפשר להציע נימוקים חזקים בעד (וגם נגד) ביטול הנסיעות. אבל השר מיכאל ביטון, שמציע ביטול בגלל שהנסיעות ״לא שוויוניות״ משתמש בנימוק חלש. שמעתי אותו הבוקר אצל קלמן-ליברמן, וניכר בו שאינו יודע להבחין בין טיעון עקרוני (הנסיעות לא משרתות את ישראל חינוכית) לבין טיעון טכני (צריך שהנסיעות לא יעלו כסף למשפחות שקשה להן לשלם).
ובהזדמנות זאת: האם יש לכם אמון בשר החוץ יאיר לפיד? בואו ודרגו אותו ואת שאר השרים
אחרי שאושר החוק הפולני, שמצמצם מאוד את היכולת לבקש פיצויים עבור הרכוש שנלקח מהיהודים בשואה – מה כבר יכולה ממשלת ישראל לעשות? @rosnersdomain עם התשובות ב-#עצם_העניין@KalmanLiebskind pic.twitter.com/LBngZn5OLA
— כאן חדשות (@kann_news) August 15, 2021
האם זה הזמן להעלות משכורות לכבאים?
1
השריפה הגדולה ממקדת את תשומת הלב בכוחות הכיבוי. הפוליטיקאים מעמידים פני עסוקים, האזרחים עומדים משתאים מול הלהבות, הכבאים נותנים עבודה. הם ערים בלילות, הם מסתכנים, הם מפנים. אנחנו תוהים האם העובדה הזאת תשפיע על הרצון שלכם (מי שכבר דירג, ומי שעוד לא דירג – מוזמן) להעלות או להוריד את שכר הכבאים. למה הכוונה: במשחקי התקציב שלנו, הוספנו אפשרות לשחק עם שכר עובדי המדינה. להעלות או להוריד משכורות למורים, שוטרות, רופאות, עובדים סוציאליים. גם לכבאים. יכול להיות שהבדיקה הזאת באה בזמן בעייתי – כי בדיוק עכשיו אנחנו רואים את הכבאים במיטבם (גם את הרופאות), ומגזרים אחרים פחות במיטבם (לדוגמה, המורים שכרגע בחופש). האם אתן מסוגלות לחלק את השכר לעובדים בלי להיתפס לאירועי הרגע? שאלה טובה. בואו ונסו.
2
ואם הזכרנו מורים – מי שרוצה להטיל עליהם את משימת החישוב הכיתתי של שיעור המחוסנים, כדי להחליט אם הכיתה כן או לא מתכנסת, כנראה לא בדיוק זוכר את בתי ספר עובדים. ובמילים פשוטות: הרעיון שלימודים ייערכו בכיתה או מהבית בכל כיתה לפי שיעור המתחסנים הוא רעיון אידיוטי. במערכת גדולה, מסורבלת, כמו מערכת החינוך, משימות צריכות להיות פשוטות, או פשוט לא להתבצע. דוגמה למשימה פשוטה: מי שלא מחוסן לא בא לבית הספר. דוגמה למשימה מסובכת: נספור בכל כיתה והקבצה את שיעור המחוסנים, ואם יש שבעים אחוזים יהיה שיעור בכיתה ואם אין שבעים יהיה שיעור מהבית. אידיוטי. לא ישים. העמדת פנים של פתרון ולא פתרון.
3
דווח שהנהגת ההורים הארצית מתנגדת לכך שתלמידים לא יורשו לבוא לבית הספר אם אינם מחוסנים. זה הזמן לומר: אין דבר כזה הנהגת הורים ארצית. זה גוף שלא באמת מייצג אף אחד, שאין לו שמץ של חשיבות, שאין שום סיבה ושום צורך להתחשב בדעתו.
אז תרצו להעלות או להוריד שכר לכבאים? למורים? למורות? ועל חשבון מי? בואו והראו לנו איך.