תיאודיציה, מהלך שמטרתו הצדקת האל, הוא מעשה מקובל בקרב כל המאמינים של כל הדתות. העולם מבלבל, נוכחותו של האל לא תמיד מובנת, או מורגשת, או ניתנת להסבר, ועל כן צריך למצוא לה הצדקות, מימי עקידת יצחק (למה שאלוהים ירצה דבר כזה), ועד הימים הנוראים באירופה של שנות השלושים של המאה הקודמת.
מול האפשרות של תיאודיציה, הצדקה בכל מחיר, קיימת גם אפשרות אחרת. אחת מהן היא האפשרות הגובלת בכפירה, של הודאה בכישלון האל. לא תמיד הוא מגן עלינו. לא תמיד אפשר לסמוך עליו. זה מעשה ששזור בנרטיב הציוני ומתבטא יפה בשירו של אהרון זאב ״אנו נושאים לפידים״. זאב היה קצין חינוך ראשי בצה״ל, ושירו מושמע בטקסים רשמיים, הגם שהוא אומר ״בסלע חצבנו עד דם, ויהי אור״. כלומר, האור הוא מעשה ידי אדם, ולא מעשהו של האל.
רוצים להתמודד עם סקר האמונה הגדול? מוזמנים להשיב עליו כאן
מכאן לבנימין נתניהו, שאמר את המובן מאליו כמעט לכל ישראלי: אין לסמוך על ניסים כי לא תמיד הם יבואו, ואין לסמוך על התערבות האל, כי לא תמיד יתערב (ואם יתערב, לא תמיד לטובתנו). מכאן לחבר הכנסת אייכלר שאמר גם הוא את המובן מאליו בעיניים חרדיות: אם אתם מבינים ואם אינכם מבינים את האל, הוא תמיד שם, ותמיד מגן עלינו. ולא – זה לא ויכוח היסטורי. אין טעם להסביר לחרדים שהייתה שואה, ושהציונים לא אשמים בה. ברור שהייתה, וברור שאינם אשמים בה. אלא אם אתם חרדים, ועולה בכם החשד שהשואה היא עונש על הציונות – עונש מאת האל. כך שמדובר בדיון ללא מוצא. מי שמוכן לקבל את האפשרות של היעדרות האל, ובוחן את ההתפתחות ההיסטורית בעין אנושית, רואה דבר אחד, ומי שמאמין שכל מה שקורה בעולם הוא מעשה האל, שיש לו הצדקה וסיבה, רואה דבר אחר.
השואה היא כמובן האתגר הכי מורכב למאמינים. בסקר האמונה הגדול של אתר המדד וכאן חדשות שאלנו על סדרה של אירועים את השאלה ״האם בעיניך זה אירוע שמחזק או מחליש אמונה באלוהים?״. שאלנו גם על השואה. ואמנם את רוב ממצאי הסקר נפרסם בתקופת החגים, ולא התכוונו לשלוף מהם משהו כבר הבוקר, אבל הנסיבות מחייבות להתייחס לשאלה אחת. השאלה על השואה. רוב גדול של חילונים בישראל (65%) אומרים שהשואה היא אירוע מחליש אמונה. רוב החרדים (56%) אומרים שהוא אירוע מחזק אמונה. מחזק? איך הוא יכול לחזק? כדי להסביר את זה צריך לצלול לנבכי אמונתם ונפשם של המשיבים. וצריך גם לומר: לחרדים יש נטייה לומר כמעט על כל דבר שהוא ״מחזק אמונה״. לדוגמה, 63% מהם אמרו שמגפת הקורונה היא אירוע מחזק אמונה. לעומתם, רוב הישראלים האחרים חושבים שמגפת הקורונה לא מחזקת ולא מחלישה את האמונה.
בעצם, העניין הוא פשוט למדי: כאשר אתם רואים חורבן, האם אתם תוהים על מעשי האל, ואולי אפילו מפקפקים בו, או שמא אתם מניחים מראש שלחורבן יש סיבה, יש הצדקה, שהוא חלק מתוכנית גדולה – נסתרת מאיתנו ובכל זאת הכרחית – שיוצאת לפועל. כך ביחס לחורבן השואה, שרוב החרדים אומרים שהוא מחזק אמונה, כך גם ביחס לחורבן בית המקדש, שרוב החרדים אומרים שגם הוא אירוע מחזק אמונה (63%). ואכן, זו עמדה קשה לפעמים לעיכול, למי שאינו מורגל בתפיסה החרדית. אבל זו עמדתם. ובראייתם, מה שאמר בנימין נתניהו הוא אכן דבר כפירה. לא מה שאמר על הנסיעה לאומן, לא העובדה שהזהיר מפני סכנת הנסיעה לאומן, את זה הם בהחלט מבינים. רק המשפט: ״הקדוש ברוך הוא לא תמיד הגן עלינו״ הוא בעיה.
סקר האמונה הגדול נערך על ידי אתר המדד וכאן חדשות, ממצאיו שוקללו על ידי פרופ׳ קמיל פוקס, על בסיס של 2100 משיבים. אנחנו ממשיכים לאסוף תשובות לחלק משאלות הסקר, ונשמח אם תבואו להשיב עליהן אם עוד לא עשיתם זאת. הסקר נמצא כאן.