זה בטח היה סופשבוע לא קל לשרת החינוך, יפעת שאשא ביטון. מנכ״ל המשרד שפיטרה, יגאל סלוביק, הציע לכאן חדשות גרסה שלא בדיוק מחמיאה למנהיגות שלה. בן כספית קבע שהשרה היא ״מיני פיגוע״ פוליטי. איילה חסון השמיעה קלטת עם טענות שהיא ״צועקת וצורחת״. דפנה ליאל קבעה שהיא פגעה באמון במבצע החיסונים. רותם שטרקמן הזהיר, והוא צודק, שהיא מעוררת געגועים לשר החינוך הקודם, יואב גלנט, ״משרי החינוך הגרועים בהיסטוריה של ישראל״ (ורק נבהיר: הוא צודק ביחס לשניהם). אמנם, גם היא וגם המנהלים שלה, יאיר לפיד, ובעיקר ראש מפלגתה, גדעון סער, נתנו מה שנהוג לקרוא ״גיבוי״. בראיון אתמול בערב היא אמרה שגם בנט התקשר. כאילו שהייתה להם ברירה. כאילו שבקואליציה של 61 מנדטים אפשר שלא לתת גיבוי.
בואו לדרג את שרת החינוך יפעת שאשא ביטון ואת שר האוצר אביגדור ליברמן
מי ינצח במלחמה על דומיננטיות עולמית, ארה״ב או סין? שתפו אותנו בעמדתכם
גם הציבור שם לב לכך ששרת החינוך היא. לא בדיוק התקווה החדשה שהובטחה, כאשר גוייסה ככוכבת פוליטית לעמוד לצדו של סער כמספר שתיים במפלגה חדשה. רק להזכיר, מספר שתיים, זה אומר יותר בכירה מפוליטיקאים מנוסים ממנה בהרבה, כמו זאב אלקין, יועז הנדל, בני בגין, צבי האוזר. שאשא ביטון היתה מגנט המנדטים שהוקפץ כמעט לראש התור. מצבה מעיד על מצב המפלגה שלה. אין מגנט, ואין מנדטים. בממוצע הסקרים המשוקלל של אתר המדד תקווה חדשה ניצבת על 0. בלי מנדטים. בששת הסקרים האחרונים המפלגה לא עברה את אחוז החסימה. במדד האמון בשרות ובשרים שאשא ביטון כבר כמעט במקום האחרון. מי עדיין אחריה? אביגדור ליברמן, שר האוצר. אבל הנה החדשות הבאמת מעניינות: מצבו של ליברמן דווקא משתפר – והוא בעלייה חדה. מצבה של שאשא ביטון מדרדר, והיא בירידה חדה. ובמילים אחרות: אל תביטו רק במספר, הביטו במגמה, בתהליך. זה מה שעשינו בימים האחרונים, זה מה שנסביר עכשיו.
באתר המדד אנחנו מבקשים לדרג שרות ושרים בציון מאפס עד עשר (אם עוד לא דירגתם, בואו ודרגו). הציון מצטבר ככל שגולשים נרשמים ומדרגים, ומשוקלל אוטומטית לפי עמדות פוליטיות כדי לייצג את כלל האוכלוסייה. מכיוון שאלפים כבר דירגו את המנהיגים, וכל יום מצטרפים עוד כמה, המספרים זזים לאט, כל אחד ואחת שנכנסים מזיזים את המחוז במילימטרים. אבל עם הזמן, רואים את השינוי.
הדירוג מתאפשר לכל מי שרשומים למדד כמה שהם רוצים. כלומר, אפשר לדרג השבוע, ולחזור ולדרג עוד שבוע, או חודש, או חודשיים. אנחנו מניחים שמדי פעם המשתתפים משנים את דעתם, וחשוב לנו לראות כיצד. בעצם – זה מה שעשינו בימים האחרונים. בדקנו כיצד. עמיתי נוח סלפקוב שלף ממאגר נתונים את כל מי שדירגו את המנהיגים יותר מפעם אחת, ובדק מה ההבדל בין הדירוג הקודם לדירוג הנוכחי. כלומר, אם גברת אזולאי דירגה את הנשיא הרצוג לפני חודשיים ונתנה לו ציון 8, וחזרה ודירגה אותו לפני שבוע ונתנה לו ציון 7, אנחנו מבינים שבעיני הגברת אזולאי הנשיא שווה היום ציון אחד פחות מאשר לפני חודשיים.
כמובן, לא על הנשיא אנחנו מדברים היום, אנחנו מדברים על שני האחרונים בטבלת הציונים, ליברמן ושאשא ביטון. שר האוצר השלים לא מזמן העברת תקציב בהצלחה פוליטית לא מבוטלת. שאשא ביטון נמצאת בעיצומה של סערה שיצרה במו ידיה. מה זה עושה לדירוג שלהם? התשובה, באופן כללי, היא שליברמן עולה ושאשא ביטון יורדת בחדות. וביתר פירוט: הציונים של רוב השרות והשרים לא השתנו הרבה בדירוג החדש לעומת הדירוג הישן. הם השתנו רק קצת, בדרך כלל בכיוון שלילי. כלומר, מי שנתן ללפיד 4 לפני חודש נותן לו 4 גם היום, או אולי 3 (לפיד ירד בממוצע ב-0.3 בציון שלו). מי שנתנה לניצן הורוביץ 9 לפני חודש נותנת לו 9 גם היום, או אולי שמונה (הורוביץ ירד בציון ב-0.2). אבל אצל שני שרים ניתן להבחין בשינוי ממשי. אתם כבר יודעים מי.
ליברמן בולט קודם כל בכך שבניגוד לכל שאר השרים הוא עולה קצת. ולא יורד קצת. זו לא עלייה חדה, בערך 0.3 בציון, אבל אם הרוב יורדים בשתיים-שלוש עשיריות והוא עולה בשלוש עשיריות, זה אומר שהוא במגמת שיפור של בערך חצי ציון יותר טוב מהאחרים.
שאשא ביטון בולטת בירידה התלולה יחסית שלה. מי שדירגו אותה פעם חמש, מדרגים עכשיו ארבע. מי שדירגו שבע, מדרגים שש. מי שדירגו עשר, מדרגים תשע. שרת החינוך ירדה בכמעט ציון שלם. זה לא נשמע הרבה, אבל זו ירידה של פי שלוש או ארבע לעומת שרות ושרים אחרים. ונוסיף לזה עוד נדבך: אין אף מפלגה שבוחריה העלו את הציון של שאשא ביטון. היא יורדת לאורך כל הקו, כולל בקרב חברי המפלגה שלה. למעשה, בוחרי תקווה חדשה מורידים את הציון שלה יותר מרוב האחרים. גם מפני שבמקור נתנו לה ציון יחסית גבוה, אז יש ממה להוריד. גם, אולי, משום שהם מרגישים אחריות על התקלה הפוליטית הזאת.
מסקנות? זה באמת לא היה השבוע של שאשא ביטון, גם לא החודש שלה. וגם: לתקשורת ולמה שהיא מדווחת יש השפעה על אמון הציבור בשרים. וגם: הציבור אמנם מפולג פוליטית, אבל להתרחשויות מסוימות הוא מגיב בצורה די מתואמת. וגם: אם לשאשא ביטון יש סיפור למכור שמוציא אותה טוב יותר, כדי שתשתמש בו מהר, כי הצלילה מסכנת את עתידה הפוליטי.