fbpx
פוליטיקה, חברה, תרבות וזהות בישראל

ימין ושמאל, איזה ישראלים יותר ״חמים״?

 

מיהו אדם ״חם״? שאלה טובה. יש שאלות קלות יותר, שאפשר לתת להן תשובה עובדתית. מי יותר משכיל? אפשר לבדוק שנות לימוד, תעודות. מי יותר עני? אפשר למדוד הכנסה וכמות נכסים. אבל הרבה מהתכונות שאנחנו מייחסים לעצמנו ולבני אדם אחרים אינן תכונות שאפשר למדוד בקלות. אלה תכונות. שמבוססות על התרשמות, על תדמיות, אולי גם על הבנה שונה של משמעות התארים שאנחנו ממהרים להשתמש בהם. מה זה ״ממלכתי״ מה זה ״משיחי״, מה זה ״מציאותי״, או ״פופוליסט״. אין לנו מד פופוליזם שמאפשר לדרג בלי מחלוקת מי יותר ומי פחות פופוליסט. לכן, זה תואר שאפשר להצמיד ליריבים אידיאולוגיים או פוליטיים בלי לתת דין וחשבון. זה גם המצב עם ״ממלכתי״. אני יכול לכנות את עצמי ״ממלכתי״, וגם מישהו שחושב לגמרי אחרת ממני יכול לכנות את עצמו ״ממלכתי״, ואין שום מדד מוסכם שיסייע לנו לקבוע האם הוא או אני באמת יותר ממלכתי. אולי אפשר לנסות להציע מדד כזה. אבל שלא יהיה ספק, כל מדד שנציע יהיה בעצמו נושא למחלוקת.

מתי צריכות להיות בחירות? השיבו לסקר המדד

האזינו: ורד נעם, את חולמת על בית המקדש?

איזה ישראלים יותר ״חמים״? נשתמש בתואר הזה כדי להדגים איך פועל משחק התדמיות הישראלי. במשחק הזה, מאיזושהי סיבה שאולי שווה לנסות לפענח, ישראלים נתפסים כ״חמים״ או ״קרים״ לא רק לפי תכונות אישיות – האם הם חייכנים, חברותיים, בלתי אמצעיים, אוהבי אדם. במשחק הישראלי ישראלים נתפסים כ״חמים״ או ״קרים״ גם על פי חלוקה עדתית, מגזרית, פוליטית. כן, גם פוליטית. במחנה שנכנה ״הימין״ יש נטייה לחשוב שמחנה המרכז-שמאל הוא מחנה של בני אדם פחות חמים. ומה שמעניין, גם במחנה המרכז-שמאל יש נטייה לחשוב כך. לא באותה מידה, לא באותה אינטנסיביות, אבל באופן שקשה להתעלם ממנו. כלומר – או שאכן זה המצב, ותומכי ימין אכן יותר חמים מתומכי מרכז ושמאל. או שיש כאן תדמית שדבקה במחנה המרכז-שמאל, שמחנה הימין לגמרי משוכנע בו, ומחנה המרכז-שמאל, לפחות חלקית, מקבל אותו.

למה זה דומה? נלך רחוק, לדוגמה קצת חריפה. אנחנו לא משווים, אבל מנסים להדגים כך שיהיה מאוד ברור. נניח שבמדינה מסויימת בעולם יש רוב של לא יהודים שאומרים שהיהודים, נניח ״קמצנים״. ונניח שכאשר שואלים את היהודים האם הם חושבים שיהודים הם, באופן כללי, ״קמצנים״, מתברר שגם לא מעט יהודים חושבים כך. מה תהיה המסקנה? מסקנה אפשרית אחת היא שהיהודים באמת קמצנים. מסקנה אפשרית אחרת היא שהיהודים הפנימו סטריאוטיפ שמופנה נגדם, עד כדי כך שחלקם פשוט חושבים שמדובר במציאות. כל כך הרבה פעמים הם שמעו שיהודים קמצנים, עד שהשתכנעו שזה כנראה נכון. אחרת לא ייתכן שכל כך הרבה אנשים היוו אומרים דבר כזה.

עכשיו נחזור לחמימות של ישראלים. יש לי מכרים תומכי ימין, מרכז ושמאל. חלקם חברותיים, חלקם פחות. חלקם אופטימיים, חלקם פחות. מי מהם יותר ״חמים״? זה קצת תלוי בשאלה מה זה ״חמים״. וגם בשאלה חמים כלפי מי, ומתי, וכיצד הם מבטאים את החמימות שלהם. והנה עוד שאלה: האם חמימות היא תכונה חיובית? גם על זה אפשר לתהות. אולי להגיד שמישהו או מישהו הם אנשים חמים זו פשוט דרך מנומסת לומר שהם לא מנומסים, או שהם מאמינים באמונות תפלות, או שהם בורים? כך או כך, בישראל התבססה סוג של הסכמה: תומכי ימין חמים יותר מתומכי מרכז ושמאל. איך יודעים? שואלים! כלומר, שאלנו, ותראו מה קרה: יותר ממחצית תומכי המחנה שנקרא לו ״ימין״ אומרים שתומכי המחנה שלהם מתאפיינים בחמימות. אבל מהמחנה שנכנה ״מרכז שמאל״, רק כחמישית אומרים שתומכי המחנה שלהם הם אנשים חמים (או נשים חמות כמובן). כלומר, במבט פנימה, אלה מזהים את עצמם כחמים כמאפיין מרכזי, ואלה לא.

ואת אותה תופעה אפשר לראות גם בהיפוך, כאשר שואלים ישראלים על התומכים של המחנה השני. כלומר, לא מה תכונה מרכזית שמאפיינת את התומכים במחנה שלך אלא את התומכים של המחנה השני. במחנה הימין רק שיעור זעיר מהמשיבים מייחסים לתומכי המחנה השני מאפיין של חמימות. האם הם אנשים חמים? רק 5% מסמנים שכן, זו תכונה משמעותית של מחנה המרכז-שמאל. ולעומת זאת, תומכים של המרכז-שמאל מייחסים את התכונה הזאת לתומכי הימים בשיעור יותר גבוה, בערך 15%. לא ממש גבוה, ובכל זאת, הרבה יותר גבוה. בהנחה שחמימות היא תכונה חיובית, זה אומר שרק מעט תומכי ימין יבחרו בה כדי לומר משהו טוב על תומכי מרכז-שמאל. ולעומת זאת, יש תומכי מרכז-שמאל בשיעור קצת יותר גבוה שיבחרו בתכונה הזאת כדי לומר משהו טוב על תומכי ימין.

תאמרו: טוב, אולי תומכי ימין פשוט לא מייחסים אף תכונה חיובית לתומכי מרכז-שמאל? בדקנו גם את זה, וזה לא המצב. רבע מתומכי הימין (26%) מסכימים שתומכי מרכז-שמאל הם פטריוטים. כלומר, יש הרבה יותר תומכי ימין שמייחסים למחנה השני תכונה טובה כמו פטריוטיות, והרבה פחות שמייחסים למחנה השני תכונה טובה כמו חמימות. תאמרו: טוב, אולי תומכי מרכז-שמאל פשוט מייחסים יותר תכונות חיוביות לתומכי ימין? גם זה לא נכון. 15% מתומכי השמאל מייחסים לתומכי הימין חמימות, אבל רק 3% מייחסים להם ממלכתיות.

עכשיו נחזור לשאלת המוצא: מיהו אדם חם? לא בטוח שיש כאן תשובה מהותית שתעזור לנו להבין מיהו, אבל יש בהחלט תשובה שמתכתבת עם תדמיות ועם עמדות פוליטיות. חברי המחנה שיש בו יותר דתיות, מזרחיות, חשדנות כלפי זרים, משפחות גדולות, המחנה שיש בו יותר אנשי פריפריה, ושיש בו בממוצע פחות השכלה והכנסה – הם אלה שקיבלו את התדמית של ישראלים ״חמים״. עכשיו נחזור לשאלה נוספת: האם ״חום״ הוא תכונה חיובית? אם תעיינו לאחור במה שכתבנו עד כאן, ברור שאפשר לענות על השאלה הזאת לפחות שתי תשובות.

, , , , , , , , ,