הבחירות לנשיאות ארה״ב כבר מתרחקות במראה האחורית. עיקר תשומת הלב מופנית לצוות המתגבש של ממשל טראמפ. אבל נתונים על הצבעת קבוצות שונות, מגזרים, ערים ושכונות, ממשיכים לזרום. אלה נתונים חשובים גם למי שרוצה להצליח יותר בבחירות הבאות (זה לא אנחנו – זה הדמוקרטים באמריקה), וגם למי שרוצה להבין טוב יותר את אמריקה (זה בהחלט אנחנו – הבטחון שלנו תלוי בזה).
היהודים בארה״ב הצביעו, כצפוי, בעיקר לקמלה האריס. מי שחשב שיהיה אחרת כנראה לא מבין את היהודים האלה, את המוטיבציות שלהם, את הלכי הרוח שלהם. בכל מערכת בחירות, כבר כמה עשורים, קם איזה נביא חדש שמסביר שהפעם – הפעם! – היהודים ישנו את הצבעתם. בדרך כלל מדובר בנביא מאחד משני סוגים. או אופרטור פוליטי, שפשוט מקווה לתוצאה אחרת. או עיתונאי/פרשן חדש בזירה, שקל להפיל בפח. ״בבחירות הקרובות עשוי להתחולל שינוי היסטורי, כשהתמיכה של יהדות ארצות הברית תעבור מהדמוקרטים לטראמפ״, ניבאה כתבה במוסף כלכליסט. גם בערוץ 7 דווח על אפשרות כזאת. בישראל היום נכתב על ״הגל היהודי של טראמפ״.
לא שינוי היסטורי, לא גל, לא מעבר, לא תמיכה. כלום מכל אלה לא קרה. קמלה האריס קיבלה רוב גדול מקולות היהודים. כמה גדול? זה קצת תלוי בשאלה על איזה סקר מסתכלים. וגם בשאלה ״מיהו יהודי״. יש סקרים (פוקס ניוז) שדיווחו על 65% להאריס. יש סקרים (סקרי הבחירות של כלי התקשורת המרכזיים) שדיווחו על 79% לקמלה האריס. זה פער גדול. יש סקרים שבחנו יהודים במחוזות או מדינות. אחד מהם, שמזוהה עם ארגונים אורתודוכסים, קבע ש-40% מהיהודים במחוזות מתנדנדים בפנסילבניה הצביעו לטראמפ. מחקר של ג׳יי סטריט השמאלי קבע שרק 25% מיהודי פנסילבניה הצביעו לטראמפ.
כאמור, פערים גדולים. ויש להם כמה סיבות. האחת – היהודים הם קבוצה קטנה. לא קל לסקור אותה באמריקה הגדולה. השנייה – היהודים הם קבוצה שלא כולם מגדירים באותו אופן. כל סקר עשוי לבחון קבוצה קצת שונה של יהודים. ואם רוצים להבין את הפרטים: בערך רבע מהיהודים בארה״ב שאפשר לסקור משיבים על השאלה ״מה הדת שלך״ בתשובה ״אין לי דת״. כל סוקר צריך להחליט אם היהודים האלה נכללים במחקר שלו אם לאו. יש שכוללים, יש שמנטרלים. מה שאומר דבר פשוט: הקבוצה שאנחנו מכנים ״יהודים״ אינה קבוצה מוסכמת. ולכן, גם הסקרים שבוחנים אותה אינם בהסכמה.
צפו: האתגר החרדי בשישה סרטונים מבית המדד
האזינו: למה אנחנו עדיין מעריצים את צ׳רצ׳יל?
ובכל זאת, אפשר להציע מסקנות די ברורות. קודם כל, נהירה גדולה של יהודים למחנה טראמפ לא הייתה. תזוזה קטנה כנראה שכן, אבל מהסוג שכבר ראינו בעבר לא פעם ולא פעמיים. לעומת בחירות 2020, יותר יהודים הצביעו הפעם לטראמפ. קצת יותר. בעיקר משום שבשכונות אורתודוכסיות ההצבעה לטראמפ הייתה גבוהה מאוד. אפשר לראות את זה בניו יורק. אפשר בעוד כמה ערים. ארמין רוזן, שבחן הצבעה על פי מחוזות ושכונות, מצא סימנים שמסבירים את השינוי. אם יש בית חב״ד בסביבה, התמיכה בטראמפ עלתה. אם מדובר בקהילה דתית גדולה, התמיכה בטראמפ עלתה. יש שכונות כאלה בלוס אנג׳לס, בדטרויט, בניו ג׳רזי, בניו יורק כמובן. מי שהלך לשכונות האלה יכול היה להתרשם, גם מראש וגם בדיעבד, שהקול היהודי מתנהג השנה אחרת.
מה מבדיל בין יהודים מטיפוס האריס לאלה מטיפוס טראמפ? כאמור, דתיות מחוללת הבדל. אבל היא רק סעיף אחד, ולא בהכרח החשוב ביותר. הסעיף החשוב הוא זה שנוגע לסדר עדיפויות. ואם להסביר את הסעיף הזה באמצעות דוגמאות, אז ניתן שתיים. השאלה היא לא רק ״מי יהיה יותר טוב בנושא ההפלות״ אלא ״כמה חשוב לך נושא ההפלות״. השאלה היא לא רק ״מי יילחם טוב יותר נגד אנטישמיות״ אלא גם ״כמה אתה מתעדף בהצבעה שלך את המלחמה באנטשימיות״.
בסקרים של המכון למדיניות העם היהודי שנערכו לפני הבחירות, קל היה למצוא את ההבדל בהיררכיה של הבוחרים. 77% מהבוחרים היהודים בטראמפ אמרו בסקר שמבחינתם הגירה היא נושא מרכזי בבחירות, אבל רק 10% מהבוחרים היהודים בהאריס. אפשר לזהות את אותה תופעה גם בסקר שנערך לאחר הבחירות מטעם ה-Jewish Electorate Institute. ארבע הסיבות המובילות להצביע להאריס בקרב תומכיה היהודים היו “האיום על הדמוקרטיה”, היותו של טראמפ “לא כשיר”, “נטיותיו הפשיסטיות”, והעובדה שהוא ״מעודד אפליה ודעות קדומות. תמיכתה של האריס בזכות נרחבת יותר להפלות הייתה הסיבה החמישית. 63% מהיהודים שהצביעו בעדה אמרו שזו אחת הסיבות החשובות ביותר להצביע בעדה.
יהודים שהצביעו לטראמפ ציינו סיבות חשובות אחרות לגמרי. קודם כל, כמו שאר האמריקאים מצביעי טראמפ, את מדיניותו בנושא ההגירה (61%) והכלכלה (55%). מייד אחר כך דברים שקשורים לישראל, לאיראן ולאנטישמיות. 53% ממצביעיו היהודים אמרו שתמיכתו בישראל היא אחת הסיבות החשובות ביותר להצביע בעדו.
האם טראמפ טוב יותר מהאריס לישראל, כמו שרוב הישראלים חושבים? על זה אפשר להתווכח. אבל לא על זה מתנהל הוויכוח בין היהודים בארה״ב שהצביעו לה ולו. הוויכוח הוא על השאלה כמה משמעותית צריכה להיות ישראל בשיקולי ההצבעה של יהודים בארה״ב. ומה משקלו של האיום האיראני. ומשקל המלחמה באנטישמיות. יהודים של טראמפ מציבים נושאים כאלה כמעט בראש סדר היום. יהודים של האריס מציבים אותם די בתחתית סדר היום.
זו אבחנה חשובה שראוי לזכור בכל הקשר פוליטי, כולל בישראל. השאלה אינה בהכרח מי יטפל טוב יותר בכלכלה, אלא כמה כלכלה חשובה לכם לעומת, נאמר, חיזוק הזהות היהודית. אפשר להסכים ששר אוצר כמו בייגה שוחט יטפל טוב יותר בכלכלה – וששר לחיזוק הזהות היהודית כמו אלי ישי יטפל טוב יותר בחיזוק הזהות היהודית – ועדיין להתווכח. כי ישראלי אחד אומר שמה שחשוב יותר זו הכלכלה, וישראלי אחר אומר שמה שחשוב יותר זו הזהות היהודית. באותו אופן, אפשר שכולם יסכימו שטראמפ יהיה טוב יותר לישראל – או שהאריס תהיה טובה יותר להפלות – ועדיין להצביע אחרת בגלל השאלה: אז מה משני אלה, טוב לישראל או טובה להפלות, חשוב לכם יותר?
מהמספרים אי אפשר להתעלם: ישראל מתועדפת גבוה יותר בקרב יהודים בוחרי טראמפ. זה לא אומר שהם צודקים יותר, זה לא אומר שהם יהודים טובים יותר, זה לא אומר שטראמפ יהיה נשיא טוב יותר, זה לא אומר שום דבר חוץ ממה שזה כן אומר. ליהודים בוחרי טראמפ ישראל היא שיקול מרכזי בהצבעה. ליהודים בוחרי האריס היא שיקול משני.