נתחיל בתזכורת מאתמול. הצגנו טבלה. בטבלה אחוזים. הם מספרים סיפור. כאשר הישראלים שואלים את עצמם איזה תכונות היו רוצים לראות במנהיג או במנהיגה שלהם יש להם תשובות. בראשן – ״אמינות״ ו״יושר״. אחר כך באות ״חוכמה״ ו״ניסיון״. אחר כך ״אכפתיות״. ויש עוד. בסך הכל אחת עשרה תכונות שהוצג ברשימה ודורגו על ידי הנשאלים (בסקר המדד וכאן חדשות, שבוצע על ידי קנטאר). הפחות מוערכת מהן היא ״עקשנות״. היו לה כמה ראשי ממשלה עקשנים. לא בטוח שזה פגע ביכולתם להנהיג, אבל נניח לזה כרגע.
נותרו פחות משלושה שבועות: אם עוד לא הצטרפתם לתחרות תחזית הבחירות של המדד וכאן חדשות? זה הזמן
בקיצור, אלה התכונות שמנהיג צריך. עכשיו נשאל, איזו מהן יש למנהיג שלנו, הבלתי מעורער כבר יותר מעשור? אפשר לפתוח בזה שהוא מקבל ציונים נמוכים למדי על אמינות ויושר. רק מעט בוחרים סבורים שאלה תכונות המאפיינות אותו. כלומר, התכונות המבוקשות מכולן אינן התכונות של המנהיג שלנו.
לנתניהו יש תכונות בולטות אחרות. בראשן, ערמומיות. שליש מהבוחרים סבורים שזו תכונתו הבולטת ביותר. וכאמור, זו לא תכונה שהם רוצים שתהיה למנהיג שלהם. מה שמסביר את נטייתם של הרבה מאוד בוחרים לא לרצות המשך כהונה של נתניהו. מה שעוד יש לנתניהו בשפע, ועל זה יש הסכמה בסך הכל, זה ניסיון. יותר משישים אחוזים מהבוחרים ציינו ״ניסיון״ כאחד משלושת המאפיינים העיקריים של נתניהו. רבים מאוד, יותר ממחצית הבוחרים, ציינו גם כריזמה כמאפיין בולט. כחמישית אמרו שזה המאפיין הבולט ביותר שלו, עוד כחמישית אמרו שזה השני הכי בולט. עוד כ-15% אמרו שזה השלישי הכי בולט. ניסיון וכריזמה. נדמה לי שאפשר להסכים שיש לנתניהו מזה ומזה.
השורה התחתונה היא התאמה לא גבוהה במיוחד בין התכונות שיש לנתניהו לבין אלה שהישראלים רוצים שיהיו למנהיג. רוצים יושר ואמינות – מקבלים ניסיון וכריזמה. אם כי, צריך לומר, ניסיון אמנם לא נמצא בשלישיה המובילה, אבל שליש מהבוחרים מציינים אותו כמאפיין חשוב של מנהיגות. ומה שעוד יש לנתניהו שמתאים לציפייה הציבורית הוא חוכמה. הציבור רוצה חוכמה (עדיפות שלישית על פי הדירוג שקבענו). נתניהו מספק אותה בשפע (מאפיין רביעי בדירוג האישי שלו, על פי אותו דירוג).
הנה, נשלים לכם את התמונה. בטבלה תראו אחת עשרה תכונות, ואת הציון שכל אחת מקבלת הן בצד הציפיה (זה מה שנחנו רוצים) והם בצד הקבלה (זה מה שנתניהו מספק). לנוחותכם, הוספנו טור שמציין את הפער בציון בין מה שרצוי למה שמצוי ביחס לכל אחת מהתכונות. לדוגמה, לנתניהו יש יותר כריזמה ממה שהציבור חושב שצריך. אבל יש לו הרבה פחות אכפתיות ממה שהציבור חושב שצריך
וכמובן, כל דבר צריך סייג. או כמה סייגים. האחד – אנחנו עוסקים בממוצעים. כמובן שהתכונות שחשובות למצביעים של נתניהו מתאימות יותר לתכונות של נתניהו. ועוד: הציון שקבענו שרירותי. הוא בנוי כך – עשר נקודות למאפיין הכי חשוב, חמש לשני כי חוב, נקודה אחת לשלישי הכי חשוב, ולשאר אפס. מכפילים אחוזים בנקודות ומגיעים לתוצאות שמוצגות כאן. אבל צריך לקחת בחשבון שאפשר לעשות גם חישובים אחרים. לדוגמה, לא להכפיל אלא לקחת את סך האחוזים שיש לכל תכונה שנכנסה לדירוג.
כך או כך, הנה היא לפניכם, טבלת הדירוג של נתניהו כמנהיג. התכונות שיש לו יותר ופחות (בעיני ממוצע הבוחרים( – לעומת התכונות שהיינו רוצים שיהיו לו, או לכל מנהיג אחר (גם זה בממוצע). כחול משמעו ציון יותר גבוה, אדום משמעו יותר נמוך.