fbpx
פוליטיקה, חברה, תרבות וזהות בישראל

מה חושבים בוחרי הליכוד על נתניהו כמנהיג?

 

סינון אידיאולוגי, סינון של נאמנות, זה מה שהקואליציה עוברת כעת, זה מה שעובר הליכוד. בבחירות הקודמות הצביעו לקואליציה הרבה מאוד ישראלים, 64 מנדטים. חלקם היו שלמים לחלוטין עם ההצבעה, חלקם הצביעו עם שמץ של ספק. חלקם הצביעו ללא התלבטות, כך הם מצביעים ולא חשוב מה. אחרים הצביעו כך, אבל יכולים להצביע אחרת.

מה הלקחים שלכם ממתקפת אוקטובר? השיבו לסקר המדד

עוד במדד: גיוס החרדים – שינוי אמיתי או יחסי ציבור?

כך עשויה פוליטיקה מפלגתית בכל מקום. לפחות כאשר היא מתפקדת. למפלגה יש בסיס נאמנים יציב, מוצק. הוא הרצפה של המפלגה, שמתחתיו היא בדרך כלל לא יכולה לרדת. למפלגה יש גם פוטנציאל, התקרה של המפלגה. מעל התקרה היא לא יכולה לעלות. ניתן דוגמה: מצביע מרצ הוא לא פוטנציאל הצבעה לציונות הדתית, ולא משנה כמה הוא כועס על מרצ. מצביעת יהדות התורה היא לא מצביעת ישראל ביתנו, ולא משנה כמה היא לא מרוצה מגולדקנופף. ומצד שני, למצביע מרצ יש אפשרויות מלמד מרצ. הוא יכול לעבור לעבודה, אולי ליש עתיד, אולי אפילו למחנה הממלכתי, אולי שמאלה, לחד״ש. מצביעת יהדות התורה יכולה, אולי, להצביע לליכוד, או לציונות הדתית, או לש״ס. אולי אפילו למחנה הממלכתי.

למה אנחנו מספרים את כל זה? כדי להציג תוצאה מעניינת, אולי קצת למיטיבי לכת, על מה שקרה למצביעי הליכוד בשנה שחלפה. הנתונים מתוך סקר מהשבוע שעבר, שכמה כותרות ממנו כבר התפרסמו אצל נדב איל בידיעות אחרונות. זה סקר דירוג של קרוב לשלושים מנהיגים ישראלים ששאלנו בו שאלה פשוטה. שאלת הסקר שנבחנה היא ״עד כמה היית רוצה שכל אחד מהאישים הבאים יהיה (או ימשיך להיות) בעמדת הנהגה משמעותית במדינת ישראל?״. המשיבים התבקשו לדרג כל אחד מהאישים והנשים על סולם של 5- עד 5. הממצאים שוקללו על ידי פרופ׳ קמיל פוקס, היועץ המדעי של אתר המדד, ומוצגים כאן על סולם של 1 עד 100. כלומר, כל מנהיג או מנהיגה קיבלו ציון מ-1 עד 100. לסקר הזה, שנערך בסוף חודש אוקטובר 2023 קדם סקר עם שאלה זהה, שנערך בחודש יולי 2023, וממצאיו הושוו לסקר הנוכחי. ואת הדירוג המלא אתם יכולים לראות כאן.

אבל במאמר הזה לא נעסוק בדירוג המלא (גנץ בראש, אחריו חילי טרופר, נפתלי בנט, יואב גלנט, יועז הנדל, גבי אשכנזי, משה ארבל וכן הלאה). אנחנו עם ניתוח הדירוג של מצביעי ליכוד ותומכי ליכוד. ולמה אני מפריד בין תומכי ליכוד למצביעי ליכוד? כי זו מהות הניתוח שאנחנו מציגים כאן: ההבדל בין מי שהצביעו ליכוד בבחירות האחרונות, לפני שנה, לבין מי שאומרים היום שיצביעו ליכוד אם יהיו בחירות.

מדובר בקבוצה גדולה יותר של ישראלים – מי שהצביעו ליכוד – לבין קבוצה קטנה יותר – מי שאומרים שיצביעו ליכוד. חלק ממצביעי הליכוד עדיין נאמנים לליכוד. הם מרוצים מהמנהיגים של הליכוד. הם מדרגים אותם גבוה. מי שאומרים שיצביעו ליכוד נתנו לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ציון משוקלל של 97, שזה אומר שכמעט כולם פשוט נתנו לו את הציון המקסימלי האפשרי. הם נתנו ציון גבוה גם ליריב לוין (86), וגם לאמיר אוחנה (89). אלה בוחרים מרוצים.

לצידם, יש את מצביעי הליכוד לשעבר שכבר לא בטוחים שיצביעו ליכוד, ולעיתים בטוחים שלא יצביעו לליכוד. אלה בוחרים מאוכזבים, שעברו למפלגות אחרות, או עברו לצוף ולחפש בית פוליטי חדש. למה הם עברו? מכל מיני סיבות, ואחת מהן, כנראה, היא שלא היו מרוצים מהנהגת הליכוד. אולי מראש המחנה, בנימין נתניהו, אולי מחלק מהשרים שבלטו לצידו, מיריב לוין ועד גלית דיסטל. בטבלת הסקרים המשוקללת של המדד תוכלו לראות שהליכוד צנח בסקרים לקצת יותר מ-18 מנדטים. כלומר, איבד 14 מנדטים לעומת מה שקיבל בבחירות. בערך שליש מבוחריו אומרים שלא יצביעו לו אם יהיו בחירות. באופן טבעי, הבוחרים המאוכזבים הללו מעידים על אכזבתם בציונים נמוכים הרבה יותר להנהגת הליכוד.

הטבלה שתראו כאן מראה בדיוק את התהליך הזה. היא מראה את הפער בין מה שמקבלים נתניהו, דיסטל, לוין, אוחנה, מאי גולן ואחרים ממי שהצביעו לליכוד – כולם – לבין מה שמקבלים המנהיגים האלה ממי שעדיין מתכוונים להצביע ליכוד – בערך שני שליש מכולם. מי שעדיין רוצים ליכוד נותנים למנהיגים ציון הרבה יותר גבוה, בממוצע, ממי שפעם הצביעו ליכוד, אבל חלקם כבר לא מתכוונים להצביע ליכוד. במקביל, בוחרי הליכוד המאוכזבים מעלים את הציון של מנהיגים שאינם בליכוד. לבני גנץ הם נתנו גם קודם ציון סביר, שעולה עוד קצת. את זה רואים גם בסקרים הסטנדרטיים של כלי התקשורת, כמו בסקר של מנחם לזר במעריב שהראה כי בקרב תומכי הליכוד בבחירות האחרונות, 53% סבורים שנתניהו הוא המתאים ביותר לראשות הממשלה, לעומת 24% מהם שסבורים שגנץ מתאים יותר ועוד 23% שאמרו ״לא יודעים״ (מה שאומר: כמחצית מתומכי הליכוד לא אומרים שנתניהו המתאים ביותר). גם הציון של נפתלי בנט עולה. הוא ינסה כנראה להציע להם בית פוליטי חדש, אבל צריך להעלות את הציון שלו עוד הרבה כדי שיבואו (כרגע הוא שואב יותר מנדטים מהמחנה הממלכתי).

זהו – זה הסיפור: נתניהו של הנאמנים לליכוד שווה ציון 97. נתניהו של הנאמנים פלוס הלא נאמנים, מי שהחליטו שהליכוד לא מתאים להם יותר, שווה כמעט עשרים נקודות פחות. הנוטשים מושכים את הציון שלו חזק כלפי מטה. האם יש בזה לקח? נדמה שיש, והוא ברור: נכון לעכשיו, וזה כמובן יכול עוד להשתנות, הנהגת הליכוד היא הבעיה של הליכוד.

, , , , , , , , ,