קצת יותר ממאה שנים חלפו בין השימוש המתועד הראשון בביטוי ״הנוצה ששברה את גב הסוס״ לבין השימוש המתועד הראשון בביטוי ״הקש ששבר את גב הגמל״. גרסת הנוצה והסוס מופיעה לראשונה בוויכוח בין הפילוסוף תומס הובס, אבי ה״לוויתן״ לבין התיאולוג ג׳ון ברמהול. הגמל, כאמור, בא קצת מאוחר יותר. ב-1848, הקש והגמל הופיעו בסיפור של צ׳רלס דיקנס. ב-1876 הופיע צירוף שכבר אינו מקובל, של נוצה ששברה את גבו של גמל (ולא סוס), בהרפתקאות של תום סוייר, מאת מארק טווין.
צה״ל הוא הסוס או הגמל שלנו, וחבילות הקש, או הנוצות, נערמות על גב המשרתים בו. השבוע דווח על מספר חריג בגובהו של קצינים שבוחנים את האפשרות לפרוש משירות קבע. להתיר את החוזה. השבוע הוזהרו המנהיגים הפוליטיים מפני השחיקה הגוברת של אנשי המילואים. בקריאה הראשונה לשירות, בעת חירום, מיהרו לבוא בהמונים. בפעם השנייה נרשמה שחיקה מסוימת, לא מאוד משמעותית, בשלישית העייפות ניכרת. ומכיוון שיש גם מי שמהרהרים בצעדים שיגררו קריאה רביעית וחמישית – נאמר, מלחמה בלבנון – כדאי שיבחנו את מצב השיניים של הסוס (ונכון – זה כבר מביטוי אחר: לא בודקים את שיני הסוס שניתן במתנה).
השחיקה לא ניכרת באותה עצמה בכל קבוצות המילואים. יש שנשחקות יותר, יש שפחות. השחיקה מושפעת, בין השאר, מסוג הפגיעה בחיי השגרה, בכמות הימים, ברמת הסיכון, ברמת האמון בהנהגה, במגזר – כן, צריך להודות, גם במגזר. הסביבה החברתית מייצרת ציפיות, הרקע החברתי משפיע על סדרי עדיפויות. בסקר בביצוע המדד בקרב אנשי מילואים, שהזמינה תנועת ישראל חופשית, ניכרים חלק מהפערים הללו. ומצד שני, ניכר שהשחיקה עולה אצל כולם. יותר מ-60% ממשרתי המילואים החילונים מגדירים את העול כ״כבד״ או ״כבד מאוד״. 45% מהמשרתים הדתיים בחרו בהגדרה כזאת. פחות – ובכלל זאת כמעט מחצית.
מה מדאיג את המילואימניקים? @rosnersdomain מצא מה הכי משפיע על המוטיבציה לשרת במילואים#משחקי_הכיס @lielkyzer pic.twitter.com/wvhEdYJtVT
— כאן חדשות (@kann_news) July 2, 2024
תציעו להם עוד פיצוי כלכלי, הם ייקחו אותו. אבל העול כבד, כך הם אומרים, לא בגלל הקושי הכלכלי, אלא קודם כל בגלל המחיר האישי והמשפחתי. לפני חודשיים, כחמישית מהם אמרו שאם תהיה החלטה לא לגייס חרדים זה עשוי לפגוע פגיעה ממשית במוטיבציה שלהם לשרת. בסוף יוני נרשם זינוק לכמעט שליש (31%). כמעט מחצית מהמשרתים (45%) העריכו שמוטיבציה ״של אחרים״ לשרת תיפגע. אם חברי הכנסת של הקואליציה חושבים שיוכלו לאפשר פטור לחרדים בלי שיהיה לזה מחיר, כדאי שיעיינו בנתוני הסקר הזה.
בעצם, לא רק חברי הכנסת של הקואליציה. מי שמסתובב בכנסת יכול להעיד שגם באופוזיציה יש עוד מי שרוקחים רעיונות משונים לפתרון של משבר הגיוס, שהעקרונות שעומדים ביסודם אינם טובת העניין אלא טובת המתעניין – כלומר, פוליטיקה. בני גנץ נפגש בלילות עם עסקנים חרדים (דיווח של שפנה ליאל), שי פירון מוכר סחורה דומה בפגישות אישיות, שליחים של גדעון סער מנסים לבחון רעיונות יצירתיים.
הנה מה שחלק מאלה אומרים: אם יש דרך להפיל את הממשלה, זה כדאי. כלומר, כדאי להתפשר עם החרדים בעניין הגיוס כדי לסלק מהדרך את ממשלת נתניהו. שמעון פרס – שהסכים לתת לחרדים את רצונם בתמורה לכל מיני דברים שרצה באותו רגע (התרגיל המסריח, אוסלו וכדומה) לא היה מנסח את זה יותר טוב. מכירת העתיד תמורת ההווה היא מומחיות שפותחה בישראל והעפילה לדרגת אומנות. אין כמו עסקני החרדים להבין את הנוסחה הזאת, ולנצל אותה לטובתם.