fbpx
פוליטיקה, חברה, תרבות וזהות בישראל

מי רוצים לחזור לגוש קטיף? תוספת ועדכון

 

לא נחזור באריכות על מה שכתבנו כאן לפני יומיים-שלושה: רוב המבקשים לחזור לגוש קטיף, כלומר, להחזיר אליהם ישובים יהודיים במסגרת המהלך הכללי שישראל מנהלת עכשיו בעזה, הם מצביעי גוש הימין, דתיים וחרדים. בעיקר דתיים וחרדים. זה מה שעלה בסקר של המכון למדיניות העם היהודי, בביצוע המדד. זה מה שעלה גם בסקר של דירקט פולס שפורסם במחצית ינואר. אתמול הצטרפה לאלה בדיקה נוספת, של מנו גבע וחדשות 12. תוצאותיה היו קצת מפתיעות:

בצל המהומה סביב “כנס ההתיישבות” ברצועת עזה, שבו השתתפו שרים וחברים בקואליציה, בדקנו בסקר את הנשאלים אם הם תומכים בחידוש ההתיישבות היהודית ברצועה: 51% מהנשאלים השיבו כי הם מתנגדים לכך, ואילו 38% הביעו תמיכה. בקרב מצביעי גוש נתניהו 66% תומכים ו-24% מתנגדים; בקרב מצביעי גוש האופוזיציה 13% תומכים, ו-80% מתנגדים.

מה מפתיע בנתונים האלה? הם גבוהים. תמיכה של 38% זה גבוה משמעותית יותר מכפי שעלה מסקר המדד (26%). לזה יכולות להיות שלוש סיבות.

  1. הבדל בדגימה, שמייצר פער משמעותי למדי ביחס התשובות.
  2. הבדל בזמן הסקר. הסקר של המדד נערך בתחילת ינואר. הסקר של חדשות 12 השבוע. מה ההבדל? השבוע החזרה לגוש קטיף בכותרות, בגלל הכנס שעורר ״מהומה״. אם זאת הסיבה לקפיצה בשיעור התומכים בהתיישבות בעזה, יכול להיות שזה אומר שמארגני הכנס השיגו את מטרתם. הם העלו את הנושא לתודעה, וגרמו לקבוצה גדולה יותר של משיבים לומר שהם תומכים בחזרה התיישבותית לעזה. ומצד שני (ותודה לעמית סגל שהפנה את תשומת לבי לכך), אם משווים את הסקר הנוכחי של חדשות 12 לסקר קודם של חדשות 12, לא היתה עלייה בתמיכה אלא דווקא ירידה בתמיכה בהתיישבות בעזה. בסקר מחודש נובמבר היה למעשה רוב בציבור היהודי בעד התיישבות בעזה. 44% מכלל הציבור. וכאמור, הנתון מהשבוע הוא 38% מכלל הציבור (כולל ערבים). אז אולי המארגנים של הכנס גרמו לירידה. או שהייתה ירידה בתמיכה בלי קשר לכנס. או שהייתה ירידה יותר גדולה בתמיכה עד הכנס, אבל בזכות הכנס היתה עלייה מחדש. אין דרך לדעת בודאות.
  3. הבדל בשאלה: ויש הבדל בשאלה. סקר המדד עבור המכון למדיניות העם היהודי הציע כמה חלופות למה שיהיה בעזה אחרי המלחמה. אחת מהחלופות היא ״שלטון מלא של ישראל על כל השטח והחזרת הישובים היהודים (גוש קטיף)״. מי שבחר בחלופה זו, נספר כמי שתומך בחזרת הישובים. אבל צריך לומר: זו חלופה שיש איתה בעיה, כי היא כוללת שני מרכיבים. שלטון מלא פלוס חזרת ישובים. ייתכן שיש מי שרוצים חזרת ישובים, אבל לא רוצים שלטון מלא (הייתה אופציה נוספת של שלטון מלא בלי ישובים, כך שהאפשרות הזאת מכוסה). הם לא יכלו לבחור באופציה הזאת. אולי הם בחרו ב״אף אחד מאלה״ או ב״לא יודעים״, מה שמוסיף 6%. במילים אחרות: בסקר שלנו לא נשאלה שאלה ישירה רק על התיישבות בעזה, נשאלה שאלה כללית על השלטון הרצוי בעזה, כאשר התיישבות הייתה אפשרות אחת. לעומת זאת, בסקר של חדשות 12 נשאלה שאלה ישירה: ״האם אתה תומך או מתנגד לחידוש ההתיישבות היהודית ברצועת עזה״. זאת שאלה קצת אחרת. יותר מדוייקת, אם רוצים לדעת רק את הדבר הספציפי הזה – מי בעד ומי נגד התיישבות יהודית ברצועה (בשאלה שלהם לא נכתב ״גוש קטיף״, אלא ״התיישבות יהודית״, וגם זה יוצר הבדל מסויים).

שורה תחתונה: בשלב זה, ביחס לשאלת ההתיישבות, אני סומך על נתוני הסקר של חדשות 12 יותר מאשר על הסקר שהצגתי כאן אתמול. לא בגלל שהוא סקר יותר טוב, אלא בגלל שהוא מדד את התשובה בזמן יותר רלבנטי – כשהנושא בתודעה – ובאמצעות שאלה יותר ישירה – לא על כלל החלופות לעזה אלא על שאלת ההתיישבות בלבד.

מעתה אמור: לא רבע מהציבור תומך בהתיישבות בעזה, אלא יותר משליש.

, , , , , ,