מתי נברא העולם? שאלה מדעית מעניינת. שאלה תיאולוגית מעניינת. איך נברא האדם? שאלה דומה – מדעית ותיאולוגית. לפני שנה בערך שאלנו יהודים ישראלים על מועד בריאת העולם. השבוע פורסמה בארה״ב תשובתם של אמריקאים על דרך בריאת האדם. התשובות, בשני המקרים, כפופות לאפשרויות המוצעות. בסקר המדד הצענו שתיים: העולם נברא לפני 5000 שנה (גרסת המסורת המקובלת), או שנברא – קרה – לפני כ-13 מיליארד שנה (גרסת המדע המקובלת). סוקרי גאלופ הציעו לאמריקאים שלוש אפשרויות לבריאת האדם. הם תיארו אותן כך:
בריאתנות – רוב המבוגרים בארה”ב המשתתפים בשירותי דת מדי שבוע או לעתים קרובות יותר, מזדהים כשמרנים מבחינה פוליטית, והם פרוטסטנטים המאמינים שאלוהים ברא את בני האדם בצורתם הנוכחית. מחצית מהמשתתפים בטקסים דתיים מדי שבוע או חודש מאמינים גם בבריאה. האדם נברא על ידי האל, בערך כפי שהוא היום.
אבולוציה – רוב האמריקאים שאומרים שאינם קשורים לדת כלשהי חושבים שבני האדם התפתחו במשך מיליוני שנים ללא כל מעורבות של אלוהים. גם ריבוי של מי שמתייצבים לתפילה או טקס דתי אחר בתדירות נמוכה, פחות מפעם בחודשיים, וגם מי שעמדתם הפוליטית ליברלית, מקבלים את התיאוריה האבולוציונית כלשונה. אבולוציה ללא אל.
אבולוציה בסיוע האל – זה מה שרבים מהקתולים ורוב בוגרי המכללות מאמינים בו. אבולוציה במשך מיליוני שנים, שיש בה מעורבות של אלוהים.
בסך הכל, 61% מהאמריקאים מזהים מעורבות שמיימית ביצירת האדם. מה שמחייב כמובן שלושה מהלכים: קודם כל צריך להאמין שיש אל. אחר כך צריך להניח שהוא אל מעורב בעולם. אחר כך צריך להניח שהיה מעורב בתהליך של יצירת האדם. אבל המגמה האמריקאית היא מגמה מעניינת: בעשורים האחרונים ניכרת ירידה בשיעור האמריקאים שיש להם קשר למוסדות דת, ועלייה בשיעור האמריקאים המגדירים את עצמם ״חסרי דת״ וגם ״אתאיסטים״. האמריקאים נעשים פחות דתיים. בסקר בריאת האדם, זה מתבטא בשיעור הגבוה ביותר אי פעם שסבורים כי האבולוציה של האדם היא תהליך שלא הייתה בו מעורבות אלוהית. בשנת 2004, 13% מהאמריקאים חשבו כך. כעבור עשור, מדובר ב-24%. זו עליה איטית אבל משמעותית.
שיעור המאמינים שהאל יצר את האדם במתכונתו המוכרת לנו ירד בעשור הזה מ-42% ל-37% (היו קצת עליות וירידות לאורך השנים, אבל המגמה היא בפירוש ירידה). מה שנשאר די יציב הוא שיעור המאמינים באבולוציה פלוס מעורבות אלוהית. מן דרך ביניים שמאפשרת גם וגם – גם קבלה עקרונית של התיאוריה המדעית, וגם דבקות נמשכת באמונה במעורבות האל. האם זו אפשרות תקפה מבחינה מדעית? על זה יש ויכוח. ורוב המדענים יאמרו שלא. האם זו אפשרות שיש לה רגליים פילוסופיות? אם ניכנס לשאלה הזאת המאמר יתארך לעשרות אלפי מילים, ויסתיים בלי הכרעה. כאמור: יש שתי שאלות שקודמות לשאלה מעורבות האל בבריאת האדם. הראשונה – האם יש אל. השנייה – האם מדובר באל נמנע או באל מעורב. רוב המדענים כנראה יוותרו על אל, ואם יכריעו בעדו יעדיפו אותו נמנע ולא מעורב. אבל לא כולם כך. ישנם מדענים שאמונתם עמוקה, הסבורים שאפשר לשלב את האל גם בתמונת העולם שנקבעת על ידי חוקי המדע. ישנם אפילו מדענים הקובעים שחוקי המדע הם מעין עדות לנוכחותו של האל בעולם.
האזינו: חורבן ירושלים, מנקודת מבטם של הרומאים
השיבו לסקר ההורים: מה צריך ללמד בבית הספר
מכאן שאלה: לאן מוליכה העובדה ששיעור הכופרים במעורבות האל ביצירת האדם עולה, ובמקביל שיעורם של מי שמקבלים את מעורבותו אבל במסגרת אבולוציונית גדול? אפשר להציע שתי תשובות: ראשונה – נניח שרוב האמריקאים מבינים שבלי האל אי אפשר. אבל בגלל כוחו של המדע, רבים מהם מנסים למצוא דרך לשלב מדע ודת. נחבר את מי שרק אלוהים ברא את האדם, עם אלה שמאמינים שאלוהים ברא את האדם במסגרת התהליך האבולוציוני, ונקבל רוב גדול למדי של אמריקאים ״בריאתנים״. 71% בסך הכל. דרך שנייה – נניח שרוב האמריקאים מבינים שהמדע הוא המסגרת הנכונה למענה על שאלות של התפתחות, אבל לרבים מהם קשה לוותר לגמרי על האל, ולכן הם מבקשים להשאיר לו איזה מקום בתוך המסגרת הזה. למעשה, הם אנשי אבולוציה מובהקים, שחלקם אומרים זאת באופן גלוי, וחלקם אומרים זאת בנימוס מהוסס. אבל יחדיו הם הרוב: 58%.
מה יש באמריקה, יותר בריאתנים או יותר אבולוציונים? הנה, אנחנו מתקשים בתשובה. וגם בישראל לא קל עם שאלות כאלה. הנה ההוכחה: שאלנו מתי נברא העולם, ומה הייתה התשובה? בואו נתמקד באוכלוסייה הדתית (לא כולל חרדים), כי זו האוכלוסייה שיש לה דילמה יחסית מורכבת בעניין הזה. מצד אחד, זו אוכלוסייה שמקבלת את הדיסציפלינה המדעית, ומכירה ביכולת שלה לפענח את סודות היקום. מצד שני, זו אוכלוסייה שמאמינה במה שכתוב בתורה ומזהה מעורבות של האל בעולם. אז מתי נברא העולם במקרה שלה?
הנה תשובה מעניינת: כאשר הצענו לדתיים רק שתי אפשרויות – או 5000 שנה, או 13 מיליארד שנים, וגם את האפשרות ״לא יודע/ת״, קיבלנו את התוצאה הבאה:
46% – 5000 שנה.
34% – 13 מיליארד שנה.
20% – לא יודעים.
אבל כאשר הצענו לדתיים (בסקר אחר) שלוש אפשרויות – או 5000 שנה ״כי זה מה שכתוב בתורה״, או 13 מיליארד שנים ״כי זה מה שאומר המדע״, או וגם את האפשרות ״לפני בערך 5000 שנה, כי זה כתוב בתורה ולא סותר את המדע״ (ושוב: גם ״לא יודע/ת״), קיבלנו את התוצאה הבאה:
36% – 5000 שנה.
14% – 13 מיליארד שנה.
38% – לפני בערך 5000 שנה, כי זה כתוב בתורה ולא סותר את המדע.
11% – לא יודעים.
בדיוק כמו אצל האמריקאים, אפשר לשאול את השאלה ״לאן שייכים מי שבחרו בדרך הגם וגם״? מה יש יותר בקרב דתיים בישראל – יותר שמקבלים את תיאוריית המפץ הגדול לפני 13 מיליארד שנים, או יותר שמאמינים בבריאת העולם על ידי האל לפני 5000 שנה? אם תספרו את הדתיים של ״גם וגם״ כאנשי ״בריאתנות״ (וזה כמובן לא בדיוק כמו הבריאתנות האמריקאית, אבל אנחנו בכל זאת נציב את שתי התפיסות כדומות), תקבלו רוב גדול מאוד של בריאתנים (36% שמאמינים ב-5000 בלי מדע, ועוד 38% שמאמינים ב-5000 כי לדעתם זה ״לא סותר את המדע״). לעומת זאת, אם תחליטו לחבר את אנשי הגם וגם ל-14% שאומרים 13 מיליארד שנה (כי בסופו של דבר, הם מקבלים את ה-5000 רק משום שנתנו להם להסביר שזה ״לא סותר״ – כלומר, הם לא רוצים לסתור את המדע), תקבלו רוב קטן של ״אבולוציונים״ בקרב דתיים בישראל. אגב, בסקר שבו הוצעו רק שתי אפשרויות, הציבור היהודי בישראל ככלל בחר ברוב לא גדול (56%) ב-13 מיליארד שנים.
במה מאמינים האמריקאים? במה מאמינים הישראלים? לחלקם יש תשובות ברורות, ורבים מהם רוצים לתת תשובה שלא תעמיד אותם בקונפליקט פנימי. הם רוצים גם וגם. לקבל את המדע, בלי לוותר על נוכחות של האל.