אתמול שודר פרק נוסף במסע הבחירות הקצר של יפעת גליק, שגם אני תפסתי עליו טרמפ. זה היה פרק קצת שונה מקודמיו, כי הוקדש לאדם אחד: בנימין נתניהו. הדומיננטיות שלו בזירה הפוליטית מצדיקה פרק כזה. האפשרות הלא בלתי סבירה שימשיך להיות ראש הממשלה גם אחרי הבחירות, בין אם משום שיקים קואליציה, ובין אם משום שאף אחד אחר לא יקים קואליציה, מצדיקה פרק כזה. היה מעניין, והוצגו גם כמה נתונים חדשים. אבל יש עוד הרבה להציג, ולכך התכנסנו.
נותרו פחות משלושה שבועות: אם עוד לא הצטרפתם לתחרות תחזית הבחירות של המדד וכאן חדשות? זה הזמן. לחצו כאן
כדי לבחון מה הופך את נתניהו לדומיננטי כל כך, ניסינו שאלה לא שגרתית. שאלנו: איזה תכונות הייתם רוצים לראות במנהיג המדינה. אחר כך שאלנו: איזה תכונות יש לנתניהו. כמובן, הבחירה לא הייתה אינסופית. כדי שלא נתפזר יותר מדי, הצגנו רשימה סגורה של תכונות שמתוכן צריך לבחור. אבל זו לא הייתה רשימה קצרה. אחת עשרה תכונות, מחוכמה ועד קור רוח, מניסיון ועד סבלנות. ביקשנו לדרג את שלוש החשובות ביותר. מה מנהיג צריך להיות.
נו, מה אתם, מה אתן, רוצים?
לא קל להחליט מה מנהיג צריך להיות. כמה מהמנהיגים המוצלחים ביותר בתולדות העולם היו שקרנים מדופלמים, או רשעים גדולים, או עקשנים ולא לגמרי נבונים. כך שלפעמים נדמה שמה שאנחנו רוצים מהמנהיג שלנו הוא מה שאנחנו רוצים מבני אדם באופן כללי, בלי לקחת בחשבון שמנהיגות מחייבת תכונות שאינן לגמרי נאצלות. כך או כך, שתי תכונות בולטות מעל ומעבר בציפיות של הבוחרים הישראלים מהנהגתם. תכונות דומות: יושר ואמינות. כמחצית מהבוחרים סימנו את שתי אלה כאחת משלוש הבחירות הראשונות שלהם. עשרים אחוז מהבוחרים סימנו אותן במקום הראשון.
ומה לא סימנו? לדוגמה ״ערמומיות״. הבוחרים לא רוצים מנהיג ערמומי. ואיך יגדירו את נתניהו? אהה – ״ערמומי״. על פי תשובותיהם, זו התכונה הכי חזקה של ראש הממשלה. שליש מהבוחרים סימנו ערמומיות כתכונה מספר אחת של נתניהו – הרבה יותר, פי שתיים, מהתכונות הבאות בתור. יותר ממחצית הבוחרים סימנו ״ערמומיות״ כאחת משלוש התכונות המובילות של נתניהו. ובמילים אחרות: נתניהו הכי חזק, דווקא במה שהבוחרים, כקבוצה, הכי פחות מחשיבים כחשוב. מה שמיד מעלה את השלה למה רבים מהם בכל זאת בוחרים בו (התשובה היא כמובן, שמי שבוחרים בו רואים בו תכונות דומיננטיות אחרות).
אבל נניח לנתניהו. הוא שווה מאמר נפרד, אולי מחר. נמשיך עם התכונות המנהיגותיות שישראלים רוצים. אחרי יושר ואמינות, באה ״חוכמה״. הנה, עוד שאלה מעניינת, עקרונית. עד כמה חשוב שמנהיג יהיה חכם, ועד כמה חכם הוא צריך להיות. אם ללמוד מההיסטוריה, היו מנהיגים חכמים מאוד, גאונים, שנכשלו. היו מנהיגים בעלי תבונה אך לא מאוד מבריקים, שהיו הצלחה גדולה. אנקדוטה מוכרת אחת: לאחר מפגשם הראשון של נשיא בית המשפט העליון באמריקה, אוליבר וונדל הולמס, ונשיא ארצות הברית פרנקלין רוזוולט, חרץ השופט את דינו של הנשיא כך: ״אינטלקט מדרגה שניה, מזג ממעלה ראשונה״. רוזוולט הפך לאחד הנשיאים הגדולים והחשובים בתולדות אמריקה (כמובן, ייתכן שזה גם משום שהשופט טעה).
כך או כך, אנחנו רוצים אותם חכמים. ועוד תכונות שזוכות לדירוג גבוה: אכפתיות וניסיון. ונראה לי שבזה נסתפק להיום. הנה טבלה שמציגה דירוג אפשרי של כלל התכונות שהוצגו למשתתפי הסקר (בביצוע קנטאר והסוקר דודי חסיד). קבענו ציון לכל תכונה על פי המפתח הבא: מקום ראשון שווה עשר נקודות, מקום שני חמש, מקום שלישי נקודה אחת (ניסינו גם בעוד כמה קומבינציות, זה לא משנה בהרבה את התוצאות). וכך דירגנו את התוצאות על פי סדר חשיבות, מהגבוה (כחול כהה) לכיוון הנמוך (האדום). כדי שלא יהיה מדי מסובך, לא צירפנו את הדירוג המלא לכל תכונה, רק את האחוז שדירגו אותה בדירוג כלשהו (כלומר, כתכונה בעדיפות 1, 2, או 3), ואת הציון הסופי על פי המפתח שקבענו. מחר נראה לכם מה מכל התכונות האלה יש – לדעתכם – לראש הממשלה. וגם מה אין לו. בינתיים, אתם יכולים להשתעשע בניחוש. השארנו עמודה ריקה כדי שתוכלו למלא בעצמכם מה לדעתכם יאמר הציבור על תכונותיו של ראש הממשלה. בהצלחה.