ציפיות הן דבר חשוב. בחיים בכלל, ובכלכלה בפרט. אם האזרחים משערים שמחירי הנדל״ן יעלו, הם ישקיעו עכשיו, כדי להרוויח אחר כך. אם הם משערים שהאינפלציה תדהר, הם מחפשים אפיקי חסכון צמודי מדד. אם הם משערים שהדולר יירד – ובכן, הנה נושא אקטואלי ממש (ולא ששאלת האינפלציה איננה אקטואלית, היא כן, אבל קצת פחות דחופה כרגע).
בואו לחזות אם הדולר יירד מתחת ל-3 שקלים
כך או כך, שער הדולר מול השקל צונח כבר כמה זמן. אפשר לסמן את תחילת הירידה באפריל שעבר, אחר כך באה התייצבות לזמן מה, ושוב ירידה באמצע יולי, והתייצבות לזמן מה, ועוד צניחה מאמצע אוקטובר, שסופה אינו ידוע. אתמול (שני) נקבע שיא של 25 שנה – הדולר הנמוך ביותר לעומת השקל ב-25 שנה. רק קצת מעל שלושה שקלים.
האם ירד גם מתחת לשלושה שקלים? זו שאלה קצת ילדותית. אין שום חשיבות מיוחדת לשלושה שקלים. ירידה מ-3.2 ל-3.1 אינה שונה במהותה מירידה מ-3.05 ל-2.95. ובכל זאת, נדמה שיש לרף השרירותי הזה חשיבות פסיכולוגית. כבר אמרנו, בחיים בכלל ובכלכלה בפרט הפסיכולוגיה של ציפיות ממלאת תפקיד שיש לו תרגום בעולם האמיתי. האם להשקיע בדולר? לברוח ממנו? זו החלטה של בני אדם, שמושפעת מהפסיכולוגיה של בני אדם. האם בנק ישראל יחליט להתערב כדי למנוע צניחה נוספת של הדולר? כדאי לקחת בחשבון שגם המחליטים בבנק ישראל הם בבני אדם. גם להם יש פסיכולוגיה, וגם עליהם – ואפילו אם הם עושים מאמץ להתגבר על ההטיה הטבעית לייחס משמעות למספר שרירותי וחסר משמעות – המספר שלוש משפיע.
איך מודדים ציפיות? יש כל מיני דרכים. אחת מהן, היא לאסוף תחזיות. זה מה שנעשה באתר המדד ביחס לכמה נושאים, שביניהם שער הדולר. כמה שבועות לפני ראש השנה העברי העלנו שאלון תחזיות. על שער הדולר שאלנו בדיוק את השאלה המעניינת כיום: האם יירד מתחת לשלושה שקלים. היו ארבע אפשרויות לתשובה: לא יירד; יירד עוד לפני חנוכה; יירד עד פסח; יירד עד ראש השנה הבא. רוב משמעותי מבין המשיבים בתחילת הדרך, כלומר, בראשית איסוף נתוני התחזית, חזה שהדולר לא ירד השנה מתחת ל-3 שקלים. בשבועות האחרונים, הביטחון הזה כמובן השתנה.
צריך לומר שגם בשבועיים האחרונים, עד אתמול, עדיין אין רוב של חזאים וחזאיות שמניחים שהדולר יירד מתחת ל-3 שקלים ממש בקרוב – עוד לפני חנוכה. אולי זה ישתנה היום או מחר. כך או כך, חשבנו שמתאים לצייר עכשיו את תמונת התחזית ביחס לדולר. להראות כיצד היא מתיישבת מול מצבו של הדולר עצמו. ברמה הטכנית, עשינו זאת כך: תחזית שהדולר לא יירד מתחת ל-3 קיבלה את הציון 0. תחזית שיירד מתחת ל-3 אחרי פסח קיבלה את הציון 1. תחזית שיירד מתחת ל-3 אחרי חנוכה קיבלה את הציון 2. תחזית שיירד מתחת ל-3 עוד לפני חנוכה קיבלה את הציון 3. כלומר – יצרנו סולם של 0 עד 3, כאשר ככל שהציון קרוב יותר ל-0 כך הוא מבטא את ההנחה שהדולר רחוק מירידה מתחת לרף ה-3 שקלים, וככל שהוא קרוב יותר ל-3 כך הוא מבטא הנחה שהירידה מתחת ל-3 שקלים צפויה ואפילו בתוך זמן קצר. את הסולם הזה חישבנו בהפרשים של שבועיים. כלומר, ממוצע לשבועיים של תחזיות, מאמצע אוגוסט ועד היום. הנה, כך זה נראה:
כך נראית התחזית הזאת, כאשר היא מולבשת על גרף שער הדולר של בנק ישראל. אין ל״הלבשה״ הזאת משמעות סטטיסטית – היא פשוט אילוסטרציה טובה שמאפשרת לזהות את הזמן שבו התחזית משתנה. זה קורה במקביל לתחילת המדרון האחרון של צניחה, אולי כמה ימים לפני. אפשר לומר שאין בזה שום דבר מעניין: ברור שכאשר הדולר יורד האזרחים מניחים שירד עוד. ומצד שני, זה דיוק מה שמעניין. כאשר ירידה מחוללת ציפייה לעוד ירידה, סביר שאכן תבוא עוד ירידה. ירידות מחוללות ציפיות לירידה שמחוללות עוד ירידה – עד שמשהו (או מישהו) עוצר את הירידה.
אז כמה הדולר ירד? שווה לשים לב גם לזה: לא שאלנו האם הדולר ימשיך לרדת, שאלנו האם ירד מתחת ל-3 שקלים. נדמה שמצטברת תחושה שכן. כלומר, מחסום פסיכולוגי שנראה די חזק לפני שלושה חודשים נסדק ואולי נשבר. יכול להיות שזה מוביל אותנו להמשך ירידה, ויכול להיות שזה מוביל ליום אחד של 2.99 – ואז, אחרי שהציפייה מולאה, תחילת עלייה בחזרה.