ביידן לא נראה חד, עירני וחיוני. על זה בלי ספק ידברו. למעשה, השיחה החלה כבר במהלך העימות. בעיקר בצד הדמוקרטי, שבו עלה מפלס הדאגה. אבל ביידן התקשה גם בתשובותיו המהותיות בהרבה מאוד נושאים. והעימות היה ניצחון של טראמפ גם בגלל הסיבה הזאת. הנה כמה הערות.
1.
בכל מערכת בחירות שבה נשיא מתמודד מחדש, עיקר הזרקור עליו: הוא זה שצריך להסביר מה עשה במשך ארבע שנים. הוא זה שצריך לשכנע שמצבם של האזרחים טוב יותר מכפי שהיה ארבע שנים קודם. לג׳ו ביידן יש בעיה בסיטואציה הזאת בגלל שלושה דברם עיקריים: האינפלציה שעלתה בתקופתו, ההגירה הלא חוקית שזינקה בתקופתו, והתחושה שהעולם נכנס לסחרור של מלחמה. דונלד טראמפ עשה בעימות את מה שהיה צריך לעשות: הזכיר את שלושת אלה בתשובה לכל שאלה.
2.
דוגמה: איך ישתפר מצבם של השחורים? ביידן צריך להסביר מה עשה, ולומר שהוא מבין את אכזבת השחורים מהתקדמות איטית מדי. טראמפ צריך רק לומר: האינפלציה הורגת את הקהילה השחורה. תשובה פשוטה יותר, קצרה יותר, מנצחת.
3.
טדי רוזוולט היה בן 42 כשנבחר לנשיא. 40 שנה צעיר מביידן. אייזנהאואר היה בן 62 כשנבחר לנשיא. 20 שנה צעיר מביידן. רוזוולט היה צעיר, ונחשב צעיר. הכי צעיר עד היום. אייזנהאואר נחשב יחסית מבוגר. הוא מת זמן לא רב לאחר סיום כהונתו. תוחלת החיים עלתה הרבה מאז רוזוולט. היא עלתה לא מעט מאז אייזנהאואר. העימות מעלה ספק ביחס לשאלה אם עלתה מספיק כדי לאפשר בחירה של נשיא בן 82, שניכר בו כי אינו במיטב שנותיו.
4.
אמריקה כבר בחרה נשיאים שבריאותם רופפת, שחיוניותם רעועה. פרנקלין רוזוולט היה אחד מהם. הנסיבות היו שונות משלוש סיבות עיקריות. הראשונה – מלחמת עולם. השנייה – נשיא פופולרי. השלישית – העדרה של טלוויזיה. ביידן הוא לא נשיא מלחמה. ביידן הוא לא נשיא פופולרי. ביידן נראה על המסך כפי שהוא. וכן – מותר להניח שהוא אכן מצונן. לפעמים גם המזל משחק תפקיד במערכת בחירות.
5.
אם צריך לסכם במשפט לאן הדרדרה המערכת הפוליטית האמריקאית, צריך לחזור לרגע שבו נשיא אמריקאי אחד מדבר לנשיא אמריקאי אחר על העובדה – טראמפ הכחיש – ששכב עם כוכבת פורנו בעת שרעייתו הייתה בהריון.
האזינו: עד איזה גיל בני אדם יכולים לחיות?
6.
מה שמענו על מה שמעניין ישראלים? טראמפ מבטיח הרתעה מכוח אישיותו. ביידן מבטיח עוד מאותו דבר. טראמפ אומר: אם אהיה שם, עצם נוכחותי תסדיר בעיות באוקראינה, ישראל, מקומות בעייתיים אחרים. ביידן אומר: טראמפ הוא אדם לא אחראי. מי בשאר העולם צפה בעימות והיה מרוצה מביידן? מדינות נאטו. מי בשאר העולם צפה בעימות והיה מרוצה מטראמפ? ישראלים. מי בשאר העולם צפה בעימות והיה מרוצה משניהם? שליטי סין, רוסיה, איראן. אם כך נראית היריבה הגדולה שלהם. מצבם משתפר.
7.
עוד מילה על ישראל. ביידן התקשה לתת תשובות בהירות על מדיניותו בישראל. כמו בשאלת ההגירה, זה קשה, כי הכשלון ניכר לעין. בימיו של ביידן החלו מלחמות, כולל אצלנו. בימין של ביידן, ארה״ב לא הצליחה לסיים את המלחמות, כולל אצלנו. למעשה, ביידן לא בדיוק ידע לומר מה בדעתו לעשות בזירת עזה. טראמפ ידע: אני אתן לישראל לנצח. האם זו תשובה רצינית? לא בטוח. אבל זו תשובה פשוטה ובהירה.
8.
בשורה התחתונה, אמריקה ראתה היום שתי גרסאות של קריאת מציאות. ביידן: מצבנו טוב, וימשיך להשתפר. אנחנו אומה נפלאה וכולם מקנאים בנו. טראמפ: מצבנו גרוע ומידרדר, בעולם לא מכבדים את המנהיג שלנו, חושבים שאנחנו מטומטמים. האם רוב האמריקאים קוראים את המציאות כמו ביידן – ומרגישים שאמריקה גדולה כבר עכשיו – או קוראים את המציאות כמו טראמפ – ומרגישים שאמריקה התכווצה וצריך להחזיר אותה לגדולתה. זה מה שיקבע במידה רבה את תוצאותיו של העימות.
9.
לא כדאי למהר מדי לחרוץ דין. הדינמיקה שתתפתח בימים הקרובים תלויה במידה רבה במה שיקרה בסקרי דעת הקהל. אם יתברר שהבוחרים נשארים אדישים לעימות – מה שיכול לקרות – ביידן אולי יוכל להיחלץ מהתקלה שאירעה לו. אם הסקרים ילמדו שהעימות השפיע על מצבו של ביידן לרעה – וקשה לראות מצב שבו ישפע על מצבו של טראמפ לרעה – יהיה מענין מאוד בוועידה הדמוקרטית בקיץ.