אלה ימים טובים למי מאיתנו שאוהבים לשמוע פוליטיקאים מתלהמים, מתחננים, צועקים. אלה ימים מיותרים למי שמעדיף ללכת להצביע ולגמור עם זה. הסקרים אמרו את דברם, עכשיו תורם של הבוחרים. מה הם חושבים שהולך לקרות? אפשר להיעזר בתחזיות שלהם כדי לנסות לפענח את מצבם. או שאולי התחזיות הן רק ביטוי למשאלות לב? כך או כך, סיכמנו את אלפי התחזיות שנקלטו באתר המדד בחודשים האחרונים, בדקנו, חישבנו, מצאנו כמה דברים שאפשר לשתף בהם.
בואו לעדכן בפעם האחרונה את תחזית הבחירות שלכם!
מצביעי גוש נתניהו מניחים שתהיה קואליציה של גוש נתניהו. מצביעי יהדות התורה שחזו את התוצאות העריכו את מספר המנדטים המשותף לגוש בכמעט 64. כלומר, זה לא הם העריכו. הם העריכו כמה תקבל כל מפלגה. אנחנו חיברנו את ההערכה שלהם למה שיקבלו יחדיו כל מפלגות הגוש, וזה מה שיוצא. כפי שתוכלו לראות בטבלה המפורטת, גם מצביעי ש״ס, הציונות הדתית והליכוד, מעריכים שתהיה לנתניהו קואליציה.
אבל מצביעי מפלגות אחרות מעריכים שלא. או לפחות העריכו, כאשר עדכנו את התחזית שלהם בפעם האחרונה. אנחנו נציץ בזה שוב בעוד יומיים – כדי לבדוק מה קרה עם אלה שממשיכים לעדכן (אז בואו, והמשיכו לעדכן, אם שיניתם את דעתכם!). מצביעי ימינה נותנים לגוש נתניהו כמעט 60. ימינה אמנם אינה קיימת, אבל מצביעיה מהסיבוב הקודם קיימים. כל אחד מהם יצביע הפעם למפלגה אחרת, אבל במקובץ, הם נותנים לגוש נתניהו מספר גדול של מנדטים – הכי גדול לעומת שאר מפלגות ״גוש השינוי״. מצביעים של יש עתיד, או של כחול לבן (עוד מפלגה לשעבר), או של תקווה חדשה (כנ״ל) חוזים לגוש נתניהו תוצאה שקרובה יותר ל-55 מאשר ל-60. זו תחזית רחוקה למדי ממה שאומרים הסקרים. את ממוצע הסקרים אתם יכולים לראות בתחתית הטבלה, וגם את מה שאומר הממוצע על התוצאה הצפויה לגוש השינוי (60.4).
כלומר: ממוצע הסקרים נותן לגוש נתניהו כמעט 2 מנדטים פחות ממה שחוזים לו מצביעי הליכוד, אבל בערך 6 מנדטים יותר (!) מכפי שחוזים מצביעי יש עתיד. אז או שבוחרי יש עתיד באמת לא מאמינים לסקרים. או שהם סבורים שיהיה מהפך של הרגע האחרון. או ששכחו לעדכן את התחזית שלהם והם עוד תקועים על תחזית ישנה שבעצם כבר לא רלבנטית למה שהם חושבים היום. נודה על האמת: החשש מפני האפשרות האחרונה גרם לנו לבדוק גם מה אומרות התחזיות של השבועיים האחרונים בלבד. זה כמובן מוריד אותנו מכמה אלפי תחזיות לכמה מאות, אבל את אלה שקללנו, כדי שייצגו את אוכלוסיית המצביעים, כלומר, יתנו מה שנקרא ״מדגם מייצג״ (עם הערת האזהרה המתבקשת שמדובר בכל זאת רק בישראלים שהסכימו להשתתף במשחק התחזית).
התחזית המשוקללת הזאת כבר מתקרבת הרבה יותר לסקרים. שימו לב שגוש נתניהו של התחזית הוא 60.1 ובסקרים הוא 60.4. באמת לא הבדל משמעותי. וגם רוב המפלגות מקבלות מספר דומה של מנדטים, אם כי ניכרת העדפה קלה להוסיף לליכוד על חשבון הציונות הדתית.
מה נלמד מכל זה? הנה סיפור – אמיתי: בבחירות 1996, שהיו צמודות מאוד, התמודדו על ראשות הממשלה שניים, בנימין נתניהו ושמעון פרס. המדגמים של ליל הבחירות היו מדויקים. קרובים מאוד לתוצאה הסופית. מה זה אומר ״מאוד״? שהם פספסו רק בכמה שברי אחוזים. הבעיה הייתה כמובן, שאלה היו שברי האחוזים שהפכו את התוצאה. מי שהלך לישון עם פרס, קם בבוקר עם נתניהו. המדגמים היו טובים, אבל התוצאה תעתעה בהם.
ומה קרה בבחירות 2009? אז התמודד נתניהו וציפי לבני. הסקרים היו די טובים, גם המדגמים. מה זה ״די טובים״? הם שגו רק בכמה אחוזים. כלומר, היו די טובים, אבל פחות טובים מאשר בבחירות 1996. אלא מה – בבחירות 1996 שגיאה של כמה שברי אחוזים הפכה את המנצח למפסיד ואת המפסיד למנצח. בבחירות 2009 השגיאה הייתה לכיוון הנכון (מבחינת הסוקרים). הם חזו ניצחון של לבני, וקיבלו ניצחון של לבני. אמנם, זה היה ניצחון יותר קטן מכפי שחזו. אבל לאף אחד לא היה אכפת. בעוד שב-1996 כולם חשבו שהמדגמים טעו, ב-2009 כולם חשבו שהמדגמים צדקו – למרות שהאמת היא שהמדגמים בבחירות שלך 1996 היו הטובים יותר, ואלה של 2009 היו הטובים פחות.
למה לטרוח עם הסיפור הזה? כי זה הסיפור שילווה אותנו מעכשיו ועד לתוצאות האמת הסופיות. לפי הסקרים, מה שמפריד בין גוש נתניהו לבין קואליציה צרה מאוד של 61 זה בערך חצי מנדט, זה אומר שהכול יכול לקרות. טעות של חצי מנדט למעלה בסקרים, משמעותה שגוש נתניהו ירד מתחת לשישים, ותשלח את ישראל לעוד סבב בחירות, או לאיזו עסקה יצירתית אחרת. טעות של חצי מנדט למטה בסקרים, משמעותה שלנתניהו תהיה אפשרות להקים קואליציה. הוא יחזיק את הקלפים, ויעשה בהם כמיטב יכולתו.
חצי מנדט, זה מה שצריך כדי לסגור את הסבב הארוך או כדי להשאיר אותו פתוח. אפשר כמובן לצפות שהסקרים, או המדגמים, לא יטעו אפילו בחצי מנדט. אבל זו ציפייה לא ריאלית. במציאות, הם כנראה יטעו, לכאן או לכאן. רוצים לדעת מי ניצח? חכו לבוקר. או לבוקר שאחרי הבוקר, אחרי שיגמרו לספור גם את המעטפות הכפולות. אם יש לכם סבלנות להצביע בפעם החמישית, מצאו סבלנות כדי להמתין לתוצאות הסופיות.