האם נתניהו הוא איש ״ימין״? זה תלוי כמובן באפשרויות האחרות. האם הוא יותר ״ימין״ או יותר ״ימין מתון״? הנה, זו כבר דילמה יותר מעניינת. מיהו בעיניכם?
בעצם, אתם לא צריכים לומר: אני יכול לנחש, או להעריך מיהו בעיניכם, אם רק תאמרו לי מי אתם. השבוע שאלנו את השאלה הזאת את משתתפי אתר המדד (אתם לא רשומים? אולי כדאי שתצטרפו, קורים כאן דברים מעניינים… בקליק אחד). וקיבלנו תשובה. שאלנו לא רק על נתניהו, אלא על כמה מנהיגים ומפלגות. המטרה היא לזהות מה התדמית שלהם בעיני הציבור. לא מה הם אומרים על עצמם, אלא מה חושבים עליהם אחרים. והתשובה של אחרים כמובן משתנה בהתאם לאופיים של אותם ״אחרים״. לדוגמה, נתניהו: בעיני רבע מהציבור הוא ״ימין״. בעיני שליש הוא ״ימין מתון״. יש גם ישראלים שאומרים שהם ״לא יודעים״ להגדיר בדיוק מהו. בערך אחד מעשרה.
אבל זו התוצאה הכללית. היא נובעת משקלול של תוצאות פרטניות, ואלה מלמדות על פערים גדולים בתפיסת ״מיהו נתניהו״. בשמאל ובמרכז שמאל מזהים את נתניהו יותר כ״ימין״ מאשר כ״ימין מתון״. במרכז מזהים אותו בערך שווה בשווה בין ״ימין״ ל״ימין מתון״. בימין מזהים אותו הרבה יותר כ״ימין מתון״ ואפילו כ״מרכז״. כן, כן, קצת יותר מרבע מתומכי הימין (כולל ימין-מרכז) חושבים שנתניהו הוא בכלל איש ״מרכז״.
ולמה כל זה חשוב או מעניין? או – כאן אנחנו נכנסים לזירה שהייתה הסיבה לשאלה הזאת. שאלה שנכללה בסקר שערכנו כסוג של מחווה לפרופ׳ קמיל פוקס, שותפנו וחברינו, שהלך לעולמו לא מזמן. מה עשינו? לקחנו כמה שאלות שניתוחים שלהן, בהקשרים שונים, הופיעו בספרים של פרופ׳ פוקס – וחזרנו עליהן. השאלה הזאת הופיעה בספר ״אמת וסקר״ של פוקס ושאול בר לב. אמנם היא הופיעה בפרק שכתב גדעון דורון, אבל החלטנו שכדאי לחזור עליה, וללמוד ממנה כמה דברים. דבר ראשון: כיצד השתנתה תדמיתו של נתניהו. בספר מופיעות תוצאות של אותה שאלה משנת 1996. כלומר, כמעט אותה שאלה: בסקר שלנו יש גם ״לא יודע/ת״, ובסקר של אז אין. ובאופן כללי, השוואה של סקרים מתקופות שונות, בדרכים שונות, על ידי סוקרים שונים, יכולה להיות בעייתית. יוסי ודנה, שערך את הסקר בשנת 1996, מן הסתם סקר טלפונית. הסקירה שלנו נעשתה דיגיטלית. אבל הפערים הגדולים בין התוצאות בכל זאת מאפשרות להניח ולזהות שחל שינוי בתדמיתו של נתניהו. שיעור המגדירים אותו ״ימין״ צנח. הנה ההבדלים: נתניהו אז והיום.
אז מה קרה? הנה התשובה: לא נתניהו השתנה, הציבור השתנה. בסקר של 1996, 16% מהמשיבים מיקמו את עצמם ב״ימין״, 25% ב״ימין מתון״ ו-25% ב״מרכז״. אפילו שמאל היה אז: ״שמאל״ יחד עם ״שמאל מתון״ 34%. בסקר שלנו, 61% הם ״ימין״ או ״ימין מתון״, 22% הם ״מרכז״, ובשמאל כולו נותרו קצת יותר מעשרים אחוז. ובמילים אחרות: הציבור הישראלי של היום הרבה יותר ימני בעיני עצמו מהציבור הישראלי של אז. וכפי שראינו, ציבור ימני יותר מזיז את נתניהו שמאלה יותר – לכיוון הימין מרכז או אפילו המרכז. ולכן, בין 1996 לבין 2024 התדמית של נתניהו זזה שמאלה.
למיטיבי לכת נוסיף: אם תחפשו בספר (עמוד 50-51), תוכלו לראות מה היה ה״חציון״ של דעת הקהל אז לעומת החציון היום. וכשנפרסם, בשבוע הבא, את אותם נתונים על בני גנץ, תוכלו לחשב שוב, ולראות עד כמה גנץ ונתניהו קרובים לחציון של כלל הציבור. נגלה כבר עכשיו: הם קרובים כמעט אותו הדבר, רק משני צידי החציון.
הרשמה לאתר המדד