fbpx
פוליטיקה, חברה, תרבות וזהות בישראל

משום מה, רוב היהודים נשארים יהודים…

 

קבוצת המשתייכים לדבר ששמו ״יהדות״ היא קבוצה יחסית יציבה. זו המסקנה שעולה מדו״ח חדש, מקיף, של מכון הסקרים פיו, שעוסק ב״המרת דת״, או ״מעבר דת״ או איך שלא תרצו לזה – באנגלית הם מכנים את זה switching. המחקר מקיף, ויש בו הרבה חומר מעניין. רובו לא נוגע ליהודים. למה? כי אנחנו קצת משעממים. קודם כל – קטנים למדי. כמה כבר יכולים לעזוב או להיכנס לקבוצה קטנה כל כך. ועוד: כי מחציתנו בערך מרוכזים במקום אחד, ישראל, שאין בו כמעט מעבר או המרה של דת. יחס השימור של יהודים כאן הוא… אל תפלו מהכסא: 100%. ולא, זה לא בזכות שלל המנהלות והתקציבים שמוקדשים לזהות יהודית, שרובם נחוצים לנו – אם לצטט אמרה שהיתה מקובלת בדורות קודמים – כמו כוסות רוח למת.

בישראל יהודים נשארים יהודים כי זו ברירת המחדל הסבירה. למה לעזוב את תרבות הרוב ולעבור לתרבות אחרת? זה מסובך, מיותר, רק בודדים, שיש להם עניין אישי דרמטי או צורך דחוף להיות מיוחדים ודווקאים, עושים את הדבר הזה. השאר, שפיו מסכמים ל-100%, נשארים. כל מי שקרא את #יהדותישראלית, הספר שכבר עברו כמה שנים מאז שנכתב, יודע שזה המצב. כי לא השתנו הרבה דברים מאז שהספר נכתב (השתנו הרבה מאוד דברים, אבל לא בהיבט הזה). יהודים ישראלים נשארים יהודים. אגב, את ההסבר לזה אפשר בהחלט לספק על רגל אחת, במשפט אחד: כי לרוב היהודים בישראל היהדות אינה דת, היא התרבות הלאומית שלהם. וכל עוד הם נשארים כאן, כחלק מהלאום, אין להם תחליף סביר לתרבות הזאת (והשאר בספר, למי שרוצים להעמיק).

 

האם ערוץ 14 יהפוך לערוץ הטלוויזיה הנצפה ביותר בישראל? בואו להשתתף במשחק התחזיות של המדד

 

ומה על המחצית השנייה של העם היהודי? רובה מתגוררת בארה״ב, שהיא המקום שבו מתגורר גם מכון הסקרים פיו, ולכן נכללת במחקר. מיהודי ארה״ב, 76% ממי שנולדו יהודים עודם יהודים. זה אחוז שימור גבוה, אבל כמובן רחוק למדי מזה של ישראל. אחד מארבעה שנולדים יהודים כבר אינם מגדירים את עצמם כיהודים (אתם כמובן חופשיים להמשיך לקרוא לאלה מהם שיש להם אמא יהודיה ״יהודים״, אבל זה מתאים מדיון הלכתי ולא למחקר סוציולוגי). איך הם כן מגדירים את עצמם? רובם לא מגדירים את עצמם. הם ללא השתייכות דתית כלשהי. מכלל הפורשים מהגדרת היהודיות באמריקה, 17% הם כעת ללא השתייכות, unaffiliated. 2% שינו את דתם לנוצרים, אחוז אחד למוסלמים. וזהו פחות או יותר. זה מה שיש לפיו להציע ביחס לפרישה מהיהודיות.

כמובן, היהדות גם קולטת. מעט, אבל קולטת. מכלל היהודים בארה״ב כיום, 86% גדלו כיהודים (מכלל היהודים בישראל: 99%). שמונה אחוזים גדלו בדת אחרת, הם היו נוצרים, או מוסלמים, או מורמונים, או מה שזה לא יהיה. עוד שישה אחוז גדלו ללא השתייכות דתית, והיום מגדירים את עצמם כיהודים. כלומר, מכלל היהודים בארה״ב כיום, 14% הם מצטרפים מבחוץ כלשהו. מכלל היהודים בישראל – 1%.

כדי לסבר את האוזן, ולהדגים עד כמה ישראל ייחודית, ועד כמה גם יהודי אמריקה בסך הכל יחודיים, נתאר כמה ממצאים ממדינות אחרות. לדוגמה, דרום קוריאה. אחד מכל שני דרום קוראנים שינה את ההגדרה הדתית שלו לעומת זו שבה גודל. אחד מכל שניים! בספרד – 40% שינו הגדרה. בקנדה – 38%. בשבדיה – 37%. ביפן – 34%. בארה״ב – 28%. או, הנה מספר כמעט מוכר. מכלל האמריקאים 28% שינו הגדרה דתית. מכלל היהודים באמריקה 24% שינו הגדרה דתית. זה בסך הכל די קרוב. ישראל נמצאת בתחתית התחתית של סולם המעברים, לצד אינדונזיה, בנגלדש, טוניסיה. אבל גם בהודו הגדולה כמעט אין מעברים מדת לדת (2%), ובטורקיה כמעט ואין (4%), ובהונגריה מעט (6%), וביוון כבר קצת יותר (14%).

וצריך לומר: רוב המעברים הללו אינם מדת לדת, הם מהגדרה להגדרה. יש דת – נניח ״קתולי״ – שממנה עוברים למה שאינו דת – ״בלתי משוייך״. זה השינוי הדרמטי שאפשר לזהות. לא המרת דת – נטישת דת. או נטישת דת שמוגדרת באופן מסויים (כי כבר למדנו ממחקרים קודמים, שעזיבת הדת אין פירושה בהכרח עזיבה של אמונה, או של רוחניות, או של כל מיני דברים אחרים שפעם נהוג היה לקשור לעולם הדתי). בספרד, 35% מהנוצרים פרשו להגדרה של ״לא משויכים״. בגרמניה 29%. באוסטרליה 26%. בצרפת 23%. בארגנטינה 16%. במדינות שנסקרו, רק מעטים עזבו את האיסלאם, רק מעטים הצטרפו לאיסלאם. הבודהיזם ננטש במספרים גדולים בכמה מקומות, כמו יפן (26% נטישה), ונשמר בשיעור גבוה במקומות אחרים (1% נטישה בתאילנד). כמעט מצחיק לראות את היהודים נמדדים בסקר כזה. ספק אם הם ראויים מספרית לכבוד. אבל הם שם – אנחנו שם. בינתיים, מחזיקים מעמד.

בואו לקרוא על הרעיונות הגדולים של היסטוריונים דגולים

, , , , ,