fbpx

אז הסקרים והתחזיות טעו או צדקו?

זה יהיה אחד מכמה סיכומים של מערכת הבחירות. ונערב בו. שני עניינים, שניהם משניים למדי ביחס לתוצאות האמת. בחירות נועדו לקבוע מי שבשלטון, לא לבדוק מי עושה תחזיות טובות יותר. אבל אנחנו לא בביזנס של שלטון. אנחנו בביזנס של תחזיות וניתוחים (מה הערכתנו בשאלת השלטון, כתבנו כבר בסוף השבוע שעבר). במשך שלושה חודשים הרצנו כאן מדד של כל הסקרים. זמן לא רב לאחר שהשקנו אותו הוספנו לו גם תחזית גולשים. עכשיו הזמן לבדוק: אז מה למדנו?

בואו לחזות את הקואליציה הבאה, או את הבחירות החמישיות

נתחיל בזה: כולם היו רחוקים למדי מהתוצאות. בעיקר אם בודקים תוצאות פרטניות לכל מפלגה. מכיוון שהיו הרבה תוצאות מפתיעות – כחול לבן, מרצ, תקווה חדשה – ומכיוון שחלקן נבעו כנראה מתזוזות בוחרים של הרגע האחרון – היה קשה לצפות את מצב המנדטים המדוייק. הסקרים לא דייקו. הגולשים לא דייקו. אפילו המדגמים, של מוצאי הבחירות, לא דייקו. בכנסת הקרובה יהיו 13 מפלגות. מי הצליח לחזות את מספר המנדטים המדוייק להכי הרבה מפלגות? יש שניים כאלה: מדגם ערוץ 11 בליל הבחירות, ואחד מהגולשים שלנו. נקרא לו ב.י. כי לא שאלנו אותו אם מותר לחשוף מיהו. דודי חסיד, הסוקר של כאן חדשות, הצליח לקלוע נכון למספר המנדטים של שש מפלגות. כך גם ב.י. חסיד עשה זאת ביום הבחירות עצמו. ב.י. עשה זאת יומיים קודם.

אבל בסך הכל, חסיד הצליח יותר: אם מסכמים את כל המנדטים שלא דייק בהם מגיעים לטעות של 12 מנדטים. חסיד, במדגם הראשוני, חזה לליכוד 31 מנדטים. המפלגה קיבלה 30. זו טעות של מנדט אחד. וכן. הלאה. המדגם של קמיל פוקס. בערוץ 13 דייק בחמש מפלגות וטעה ב-14. מנדטים. המדגם של. ערוץ 12 דייק ב-3 מפלגות וטעה ב-16 מנדטים. מכלל המדגמים, הוא היה הכי פחות מדוייק.

המדגמים היו טובים יותר מהגולשים. אבל הגולשים לא התחרו במדגמים, הם התחרו בסקרים. וחלקם התחרו היטב. בטבלה המצורפת הכנסנו את עשרת הגולשים שטעו בהכי מעט מנדטים. שימו לב שהסקרים האחרונים. שפורסמו בסוף השבוע האחרון של לפני הבחירות טעו בעשרים ומעלה מנדטים. לעומתם הגולשים, שאמנם המשיכו לחזות עד היום שלפני הבחירות, התקרבו עד כדי 14 מנדטים. וצריך לומר: ממוצע כלל הגולשים היה הרבה פחות מדוייק. טעות של כ-40 מנדטים. חוכמת כל ההמונים לא הצליחה לנצח את חוכמת כל הסקרים. אבל חלק מההמונים הצליחו. בימים הקרובים. ננסה להבין איך.

בינתיים שימו לב לגולש ל.א. הוא חזה נכון את התוצאה של ארבע מפלגות. הוא טעה בסך. הכל ב-16 מנדטים. יפה מאוד, אבל לא יוצא דופן. מה שיוצא דופן הוא מתי ל.א. הכניס את התחזית שלו. מה שרוב הסקרים לא ידעו שלושה וארבעה ימים לפני הבחירות, ל.א ידע כבר חודש לפני הבחירות. כל שאר הגולשים שטעו רק במעט הכניסו תחזית ממש בימים האחרונים.

איזו מפלגה היה לכולם הכי קל לחזות? את יהדות התורה. מפלגה יציבה בסקרים, יציבה אצל הבוחרים. בין אם סמוטריץ׳ לקח לה מנדט ובין אם לאו, התוצאה של יהדות התורה נחזתה מראש. מעשרת הסקרים/מדגמים שצירפנו כאן, תשעה חזו נכון את התוצאה של יהדות התורה. גם הגולשים – בממוצע – זיהו אותה נכון. רק הסקר האחרון של מעריב פספס במנדט אחד. הוא חזה שש. מתריסר הגולשים שאנחנו מציגים כאן, כולם חזו שבעה מנדטים, חוץ מאחד, שחזה שמונה.

תשאלו: אז כמה הסקרים באמת שווים? זו שאלה שיש לה תשובות בכמה רמות. את רמת המנדטים ראינו. הדיוק לא היה מרשים. אבל מה עם רמת הגושים? הנה, זו הסיבה שבגללה שווה בכל זאת לעיין בסקרים. כי נכון, היו טעויות, ואי דיוקים, ומנדטים שנדדו ברגע האחרון. אבל בסך הכל, בתמונה הקובעת – שהיא תמונת הגושים – הסקרים, וגם הגולשים, לא טעו בהרבה. מנדט, שניים, לעיתים רחוקות שלושה.

וברור שבבחירות צמודות מנדט אחד יכול לעשות את כל ההבדל, אבל סקר שחוזה את חלוקת המנדטים כל כך קרוב למציאות, בעצם נותן לנו מידע חשוב: הבחירות צמודות, כל קול קובע, התוצאה תקום ותיפול על חוט השערה. המדגמים הראו זאת פחות או יותר בליל הבחירות (ונתניהו, חכם ומנוסה, היה זהיר ולא מיהר לחגוג הובלה מוקדמת). הסקרים הראו זאת עוד קודם. ואם תבחנו את 12 הגולשים המוצגים כאן (נכון, זה מתוך אלפים רבים – ממוצע האלפים פספס בשישה מנדטים), תראו שגם הטובים שבהם, למרות שאין להם דבר מלבד הסקרים שהם קוראים, הניסיון ותחושת הבטן, לא טעו הרבה. למעשה, שלושה מהם חזו במדויק את התוצאה הגושית. לשם השעשוע בדקתי את אלף הגולשים שהיו הכי קרובים מבחינת טעות המנדטים. שבעים מהם קלעו במדויק לתחזית הגושים. קצת יותר משמונים פספסו באחד לטובת גוש רק לא ביבי. שישים ואחד פספסו באחד לרעת גוש רק לא ביבי.

הערה אחרונה, על מדד הסקרים. הרצנו אותו במשך כמה חודשים על פי נוסחה (של פרופ׳ קמיל פוקס) שלא מספקת מנדטים שלמים, היא מסתכמת לשברי מנדטים. לפעמים גם מתחת לאחוז החסימה. מכיוון שרצינו להציג אותה בטלוויזיה (במסגרת שיתוף הפעולה של המדד עם כאן חדשות) העברנו אותה דרך המסננת של חוק בדר-עופר והסכמי העודפים, כדי לייצר תמונת מנדטים ברורה ושלמה. זה נראה נכון יותר על המסך ומובן יותר לקהל הצופים, שחשבנו שאין טעם לבלבל אותו עם תוצאה כמו 7.9 מנדטים לש״ס (שזה מה שהמדד בעצם קבע לקראת הבחירות). אבל הנה חרטה מתבקשת. בדיעבד, המניפולציה שעשינו כנראה הייתה טעות. מדד הסקרים הסופי שלנו, אחרי כל המניפולציות, חזה 61 מנדטים לקואליציית הימין, ו-59 מנדטים לגוש הלא-ביבי. תוצאה סבירה, אבל לא יוצאת דופן בדיוקה. לעומת זאת, מדד הסקרים הסופי שלנו בלי המניפולציות, בלי לעגל שברים, בלי לחלק מנדטים מחדש, חזה 59.5 לנתניהו, 57.5 ללא נתניהו, ו-3.8 לרע״מ. בדיעבד, זו התוצאה המדויקת ביותר מכל המדידות. מי שבא לאתר המדד והתעמק גם בטבלה הלא משוקללת, ראה את המספר הזה. אבל רוב הגולשים שלנו ושל כאן לא הכירו אותו. מסקנה מתבקשת: בבחירות הבאות נשקול מחדש, ואולי נלך דווקא עם המודל היותר מסובך, ולפחות הפעם גם יותר מדויק.

בואו לחזות את הקואליציה הבאה, או את הבחירות החמישיות

, , , , , , ,

29/03/2024הוראות אלו נכתבו בדם: מה שהיה לא יכול להיות מה שיהיה קלמן ליבסקינד, מעריב
האתגר ההיסטורי שהמלחמה מציבה בפני פרשני ההלכה מיכה גודמן, אפרת שפירא רוזנברג, מפלגת המחשבות
הקיפאון במו"מ עלול להוביל להתלקחות בלבנון עמוס הראל, הארץ
הראיון עם דונלד טראמפ אריאל כהנא, עומר לחמנוביץ׳, ישראל היום
במקום ניצחון מוחלט: ניצחון יחסי וסביר גיורא איילנד, Ynet
לא באנו לפתור את בעיית הגיוס - באנו לריב עפר שלח, N12
האתגר הוא לשחרר את הדור החרדי הבא מחומות הגטו נחום ברנע, Ynet
חוק הגיוס שמביאה הממשלה הוא הרסני למדינה איילת שקד, N12
המצב בדעת הקהל הפלסטינית: מייאש אך מפכח מיכאל מילשטיין, Ynet
האם בקרוב נגלה שאנחנו (לא) לבדנו? שמואל רוזנר, הקיפוד והשועל








מפלגה מושבים בכנסת סקר אחרון
(2024-03-29)
ממוצע המדד
המחנה הממלכתי 12 33 34.1
הליכוד 32 19 19.2
יש עתיד 24 12 12.2
ש״ס 11 10 10
ישראל ביתנו 6 10 9.8
עוצמה יהודית 6 10 9.2
יהדות התורה 7 7 6.7
רע״מ 5 5 4.8
מרצ 0 5 4.6
חדש תע״ל 5 5 4.3
תקווה חדשה 4 4
הציונות הדתית 8 0 2.9
בל״ד 0 0 0.3
עבודה 4 0 0

הקליקו על הטורים כדי לארגן את הנתונים לפי סדר