מה אתם חושבים על ההסדר המסתמן בלבנון? אין לי תשובה על השאלה הזאת. אבל יש לי תשובה על שאלה מעניינת אחרת: מה חשבתם לפני שבועיים על ההסדר המסתמן בלבנון. ומה שחשבתם זה שההסדר לא טוב. מה שחשבתם זה שההסדר אינו התוצאה הרצויה בעיניכם. וכשאני אומר ״חשבתם״ אני כמובן לא מתכוון לכולכם, אלא לרובכם – כי שאלה כזאת מזמינה חילוקי דעות. וכשאני אומר ״חשבתם״ אני אומר קודם כל היהודים, כי בקרב הערבים היה גם לפני שבועיים רוב ברור בעד ״הסדר מדיני שירחיק את חיזבאללה מגבול הצפון ללא נוכחות ישראלית בשטח לבנון״.
לפני שבועיים הוצגו שלוש אפשרויות במסגרת הסקר החודשי של המכון למדיניות העם היהודי.
אפשרות ראשונה: פירוק ארגון חיזבאללה מנשקו או סילוקו לגמרי מלבנון. קרוב לשליש מהישראלים, 31%, אמרו שזאת ״העמדה הכי קרובה״ לשלהם ״למה שצריך לקרות בסוף המלחמה בלבנון״.
אפשרות שנייה: ״שמירה על נוכחות ביטחונית ישראלית בתוך שטח לבנון שתרחיק את חיזבאללה מגבול הצפון״. קרוב לחמישית (18%) בחרו באפשרות הזאת.
אפשרות שלישית היא זאת שדומה למה שיש בהסכם שישראל מקבלת: ״הסדר מדיני שירחיק את חיזבאללה מגבול הצפון ללא נוכחות ישראלית בשטח לבנון״. זאת האפשרות שזכתה לתמיכה הכי משמעותית, אבל לא לרוב. 43% בחרו בה. עוד 9% אמרו שאינם יודעים, או שאף אחת מהאפשרויות לא נראית להם. משמע – מקרב ״בעלי הדעה״ כמעט מחצית בחרו בהסדר המדיני (כ-47%), יותר ממחצית לא בחרו בו (כ-53%).
יהיה מעניין לראות – ובטח נראה כבר היום או מחר, כשיערכו סקרים בנושא – כמה מהר וכמה בכלל מהישראלים שינו את עמדתם. הם יכולים לשנות אותה מכמה סיבות. ראשונה – הם סומכים על ראש הממשלה ועל הממשלה. אם השרים אומרים להם שההסכם טוב, חלק מהישראלים יקבלו את הטענה כפשוטה. שנייה – המציאות תגרום להם להסתגל במהירות. מה שאתמול נראה כמו סיום לא מוצלח ייראה לפתע כמו סיום מוצלח, ולו בשל העובדה שבאמת נמאס, וטוב שהמלחמה תגמר, ומה שחשבנו אתמול חשבנו אתמול, אבל היום יום חדש. שלישית – כי משהו בפרטי ההסכם יקסום להם יותר מכפי שקסמה ההצעה הסתמית בסקר של ״הסדר מדיני שירחיק את חיזבאללה מגבול הצפון ללא נוכחות ישראלית בשטח לבנון״. הם יאמרו – נכון, היינו נגד, אבל זה היה לפני שראינו מכתב התחייבות אמריקאי שנוכל לתקוף. או שיאמרו – נכון, היינו נגד, אבל זה לפני שהבנו שיש ערבות בינלאומית לתמיכה בצבא לבנון. ובמילים פשוטות: כשלא היו פרטים היינו נגד, אבל לנוכח הפרטים אנחנו בעד.
צפו: האתגר החרדי בשישה פרקים
קיראו: ראש ממשלת ישראל הכריז מלחמה על מדינת ישראל
יהיו מי שימשיכו להיות נגד, וגם יפעלו נגד. תנועת ״אם תרצו״ הפעילה אתמול קמפיין וואצאפ על הטלפון של שר הבטחון. ״הוצאת הכוחות מלבנון פירושה הפקרת תושבי הצפון״, כתבו לו. יש מי שיותירו את עמדתם מעורפלת, כי קשה להתחייב. שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ אמר אתמול ש שום הסכם, אם ייחתם, לא יהיה שווה את הנייר שהוא חתום עליו. זה לא מעניין. מה שמעניין, זה שפירקנו להם (לחיזבאללה) את הצורה ונמשיך לפרק אותה״. כשיצביע בעד או נגד, נוכל לדעת כיצד הכריע. אולי ימשיך באותה דרך – יצביע בעד ההסכם וימשיך לומר שהוא לא שווה את הנייר. עמדה – איך לומר – לא לגמרי מכובדת.
ויהיו גם מי שימשיכו להיות נגד, אבל יקבלו את הדין בהכנעה. חבר הכנסת משה סעדה מהליכוד אמר שההסכם גרוע, אבל אין ברירה, מסיבות מדיניות. גם זו אפשרות. אם הייתי מנסח סקר שיתפרסם באחד הימים הקרובים הייתי מציע לכלול בו אפשרות לתמוך בהסכם, אפשרות להתנגד לו עקרונית ולקבל אותו מעשית, ואפשרות להתנגד לו לגמרי. יש הבדל בין מי שאומר ״ההסכם גרוע וצריך לדחות אותו״ לבין מי שאומר ״ההסכם גרוע ואין ברירה אלא לקבל אותו״. שניהם כמובן לא רואים בהסכם הישג גדול לישראל, אבל הראשון חושב למעשה שראש הממשלה קיבל החלטה לא נכונה, בעוד שהשני חושב למעשה שראש הממשלה קיבל החלטה נכונה.
כמובן, גם הפילוח על פי עמדה אידיאולוגית והצבעה יהיה מרתק. כי לפני שבועיים – באופן כללי – רוב תומכי המרכז והשמאל היו בעד ההסדר המדיני. אם לפתע יאמרו שזה הסדר לא טוב, יהיה קל למדי לזהות שזו אמירה פוליטית ולא אמירה שמתכתבת עם עמדתם האמיתית. ואת אותה בחינה אפשר יהיה להעביר גם את בוחרי הימין. לפני שבועיים, רובם הגדול אמרו לא להסכם וכן לפירוק חיזבאללה או שמירה על כוח של צה״ל בתוך לבנון. אם ישנו לפתע את דעתם, מותר יהיה לחשוד שאין להם עמדה מוצקה כמו שיש להם סנטימנט של נאמנות פוליטית למה שמחליטה הממשלה. בסקר של ראשית נובמבר 52% מהישראלים שמגדירים את עצמם ימין בחרו באפשרות של ״פירוק ארגון חזבאללה מנשקו או סילוקו לגמרי מלבנון״. חשבו מה שתחשבו על ההסכם – הוא בוודאי לא קרוב ולא מתקרב למטרה כזאת. וזו המטרה שבה בחרו בסקר 45% ממצביעי הליכוד ו-59% ממצביעי הציונות הדתית.
אז מה אתם חושבים על ההסדר המסתמן בלבנון? כיחידים, יכול להיות שלא שיניתם את דעתכם. כחברים בקבוצות אידיאולוגיות, נדע בקרוב מה קרה לכם.