fbpx
פוליטיקה, חברה, תרבות וזהות בישראל

מצב הקואליציה: שש הערות על תוצאות הסקרים

1.

מצב הקואליציה לא במיוחד מעניין: יש לה מספיק אצבעות כדי להחזיק מעמד, גם אם איתמר בן גביר ימשיך לעשות תעלולים.

מצב הקואליציה מאוד מעניין: כל עוד אין לקואליציה סיכוי לנצח בבחירות, וכל עוד לרוב המפלגות בקואליציה יש יותר מה להפסיד מאשר מה להרוויח מבחירות, יש לה דבק חזק.

מצב האופוזיציה לא במיוחד מעניין: המפלגות שמשחקות כרגע על המגרש לא יהיו המפלגות שישחקו בבחירות. כמעט בכל סקר העובדה הזאת מתבטאת בתוספת מפלגה ״של נפתלי בנט״. אבל זה כנראה לא יהיה השינוי היחיד. כך שחלוקת המנדטים המתוארת כעת בסקרים לא תישאר על כנה.

מצב האופוזיציה מאוד מעניין: כל עוד לא צומח מתוכה מנהיג לאומי מוביל, כל עוד לא צומחת מתוכה מפלגה שתוכל להתמודד על השלטון, יהיה לה קושי לייצר אנרגיה מספקת של דחיפה לבחירות.

2.

מצב הקואליציה לא במיוחד מעניין: מאז אוקטובר 2023 ממוצע הסקרים לא מקרב אותה ל-60 מושבים בכנסת. יש מגמת עלייה בקו הנתונים. מצב הקואליציה משתפר מעט. אבל רק מעט. לא קרוב ל-60. לא קרוב למעל 60. וזה אפילו כאשר כוללים בחישוב הממוצע את הסקר היוצא-דופן של ערוץ 14, שהוא היחיד שבו הקואליציה לפעמים זוכה לרוב. פרופ׳ עירן הלפרין ממרכז אקורד אמר את זה לאחרונה  בצורה קצת מוגזמת. יכול להיות שמוטב להיות קצת יותר זהירים ממנו, אבל בסך הכל מה שאמר נכון. ״הסקרים כבר חודשים ממש יציבים. הקואליציה, שבכנסת מחזיקה 67-68 מנדטים, מקבלת מהציבור כ-50 מנדטים בממוצע, והאופוזיציה כ-70 מנדטים. כפסיכולוג פוליטי, זו רעידת אדמה. יש פער גדול בין האופן שבו אנשים מדברים, הסנטימנט הציבורי לגבי הדומיננטיות של נתניהו או הימין, לעומת מה שרואים בסקרים״. איפה הגזים? זה לא 50, זה מעל 50. וזה לא 70, זה מתחת ל-70. בוודאי שלא 70 אם לוקחים בחשבון שהערבים לא בדיוק שייכים לאופוזיציה שאפשר להרכיב ממנה קואליציה חלופית.

3.

מילה על הערבים: כפי שאפשר לראות בגרף, שמתייחס לתוצאות מאוגוסט 2024 (קצת יותר מחמישים סקרים, מהזמן שבו חל מפנה במלחמה), מנעד התוצאות של 3 המפלגות הערביות מגוחך בקביעות שלו. כמעט בכל סקר, יש לחדש 5 ויש לרעם 5, וזהו. אפשר להניח שזו תוצאה של קיבעון של המצביעים הערבים. אפשר להניח שזו תוצאה של סקירה לא מספקת. בכנסות של העשורים האחרונים היו בכנסת בין 8 ל-15 ח״כים ערבים (מהמפלגות שנחשבות ״ערביות״). ההיצמדות בסקרים ל-10 נראית, אם לומר זאת בנימוס, קצת חשודה.

ועוד מילה על הערבים: הסיכוי שתקום בישראל בשנים הקרובות קואליציה שקולות של מפלגה ערבית יהיו אלה שמחזיקות אותה מעל קו ה-60 מנדטים קטן מאוד. נכון שהפוליטיקאים הישראלים מגלים יכולת מופלגת למתוח את הסטנדרטים עד הקצה (ראש ממשלה עם 6 מנדטים, ראש ממשלה חלופי, ראש ממשלה שלא מתפטר אחרי מחדל קטסטרופלי, וכן הלאה), אבל קואליציה שנשענת על מפלגה ערבית במצב שבו ישראל נמצאת היום כנראה לא תתכן. זה אומר שהאופוזיציה צריכה לעלות מעל 60 בלי הערבים, או למצער למנוע 60 מהקואליציה, ואז להקים קואליציה עם לפחות חלק ממפלגות הקואליציה (מה שיחייב כמובן פשרות כואבות של כולם).

 

 

תחזית האירועים של המדד: בואו לחזות את 2025 ולזכות בפרסים

4.

נעבור לגרף. למי שלא מכיר את הז׳אנר הזה, מדובר בגרף מהסוג שנקרא תרשים קופסה (כאן אפשר ללמוד על תרשימי קופסהבהרצאה ידידותית). בקיצור: 50% מסך התוצאות הן מה שבתוך הקופסה. המספר שסימנו בגדול הוא החציון. כלומר, המספר שמחצית התוצאות מעליו ומחצית מתחתיו. ואנחנו מציגים 4 קופסאות. אחת לערבים, למטה, שהיא בקושי קופסה, כי, כאמור, כמעט כל הסקרים מנבאים לערבים את אותו מספר מנדטים בדיוק. שתי העיקריות, כחולה לקואליציה, אדומה לאופוזיציה (לא כולל ערבים). אפשר לראות שהקופסאות נראות די קרובות, אבל החציון מלמד על ההבדל – 52 לקואליציה, 58 לאופוזיציה. וכן, הוספנו קופסה רביעית: זו קופסה של הקואליציה, בהבדל אחד מלבד. הוצאנו ממנה החוצה את הסקרים של ערוץ 14. למה? כי הם מאוד שונים מכל האחרים, ולכן יש להם השפעה משמעותית על התמונה הכוללת.

5.

חשוב לומר: אין לנו שום דרך לקבוע אם הסקרים של 14 הם פחות או יותר טובים, פחות או יותר מדויקים, פחות או יותר מהימנים, הגונים, או כל מילה אחרת שתבחרו. אנחנו רואים שהם שונים, במידה שמחייבת התייחסות. בממוצע שלנו, הנוסחה קצת מנטרלת את ההשפעה שלהם (כי היא נותנת פחות משקל לתוצאות חריגות, של מי שזה לא יהיה). בגרף שמוצג כאן עשינו משהו אחר: שלפנו אותם החוצה כדי שאפשר יהיה לבחון את מצב הקואליציה בלעדיהם. זו הקופסה בכחול בהיר בצד ימין. ואפשר לראות שני דברים. קודם כל, החציון של הקואליציה יורד בחצי מנדט אם מוציאים את סקרי ערוץ 14. אבל הרבה יותר חשוב, הקופסה נעשית הרבה יותר נמוכה. כלומר, יותר אחידה בתחזית שלה. במקום תנודות למעלה ולמטה של עד 15 מנדטים בקופסאות שכוללות את 14, תנודות של עד 9 מנדטים בקופסה בלי 14. ושוב – אולי מה שרואים כאן זה קונצנזוס מסוכן, קיבעון מחשבתי, שרק ערוץ 14 שובר אותו. אולי מה שרואים כאן זה סקרים שנותנים תמונה מדויקת, חוץ מסקר אחד, שמן הסתם לא לגמרי במקרה הוא הסקר של הערוץ הכי פרו-קואליציה, שמטשטש את התמונה לטובת הקואליציה. אנחנו מדווחים, אתם תחליטו מה בעיניכם התשובה הנכונה.

6.

אז מה למדנו? שהדבק של הקואליציה חזק, אלא אם לראשיה יש סקרים המעידים על כך שכמעט כל הסקרים שאנחנו – הציבור – רואים אינם מדויקים. למיטב ידיעתי, אין להם סקרים כאלה. לא מספיק, ולא מספיק נחרצים. נכון שיש איזו הצגה של בטחון (בימין) ושל חרדה (במרכז-שמאל) שגם בבחירות הבאות ״ביבי ינצח״. ואולי הוא באמת ינצח. אבל נכון לעכשיו, אם זה יקרה, זה יהיה הדבר הלא צפוי (ולא – זה לא ״כמו טראמפ״. בבחירות האחרונות בארה״ב היה ברור כל הזמן שטראמפ יכול לנצח. וגם בבחירות 2016, שבהן התוצאות כן היו הפתעה, הפער בסקרים בארה״ב לא היה גדול כמו שהוא נראה היום בסקרים אצלנו). כרגע, כנראה שלקואליציה אין מספיק בוחרים כדי לנצח. מה שיש לה בשפע זה זמן. היא יכולה לנצל את הזמן שעוד יש לה לכהן בתקווה שהתמונה תשתנה. זה מה שהיא עושה.

למה יש רוע בעולם? בואו להתעניין בספר החדש של ישראל קנוהל

 

, , , , , , , ,