fbpx
פוליטיקה, חברה, תרבות וזהות בישראל

האם מצביעי הקואליציה רוצים דמוקרטיה? פרק ב

 

כדי להבין מדוע בכותרת מופיעה שאלה כל כך משונה, אין ברירה אלא לשוב לאחור, למאמר שפרסמתי כאן לפני כמעט חודש. זה מאמר שעסק בסקר של מרכז ״אקורד״, שהוא מרכז באוניברסיטה העברית שעורך סקרים בחברה הישראלית. בסקר של המרכז שפורסם בדצמבר הופיע ממצא מרעיש: רוב מצביעי הקואליציה מוכנים לוותר על מדינה דמוקרטית.

במאמר הצגתי את הממצא הזה, ואז הטלתי בו ספק.

מה אמר המחקר של אקורד? ש״55% מהמשיבים שהצביעו לאחת ממפלגות הקואליציה מעדיפים ממשלה לא דמוקרטית שהם מסכימים עם דעותיה על פני ממשלה דמוקרטית שהם אינם מסכימים עם מעשיה ודעותיה״. על הממצא הזה העליתי שלוש טענות. הראשונה – שהשאלה מבלבלת. השנייה – שנוסח התשובות שהוצעו לשאלה (לא ״כן״ ו״לא״ אלא דירוג מספרי שאחר כך פורש על ידי החוקרים כפי שפורש) עלול להיות מטעה. השלישית – שיש הרבה סקרים אחרים שהממצאים שלהם לא מתיישבים עם טענה כזאת. בסיכום המאמר ההוא כתבתי שאפשר לשאול את אותה שאלה בדרך פשוטה יותר, אם באמת רוצים לדעת מה חושבים תומכי הקואליציה על דמוקרטיה.

ד״ר בועז שרקי, אחד החוקרים שערכו את המחקר של אקורד, שלח לי תגובה על המאמר, שגם אותה פרסמנו כאן. הוא העלה מספר טענות, אך בסופן כתב ש״בהחלט יהיה מעניין לבחון את התשובות של המשיבים לשאלות (ולתשובות) שהצעת בסוף הטור, ולהשוות את הממצאים שיתקבלו לממצאים שלנו״.

אז בחנו. שורה תחתונה: רוב מצביעי הקואליציה לא מתכוונים לוותר על הדמוקרטיה. גם לא במקרה שתוצע להם החלפה שלה בשלטון שמסכים עם עמדותיהם. ולא – לא מדובר ברוב דחוק, שאפשר היה להציע שאולי הוא שברירי, ושבסקר אחד יוצא ככה ובסקר אחר יוצא ככה. מדובר ברוב מוצק. לפחות בשלב זה אניח שכאשר שואלים את השאלה הנכונה – דומה יותר למה שהצעתי, דומה פחות למה שעשו חוקרי אקורד – מקבלים את התשובה הנכונה. אפשר לחלוק על מצביעי הקואליציה באלף דרכים, אפשר לחשוב שהם שוגים באלף מקרים, אפשר להיות מודאג מהעמדות שלהם באלף עניינים – אבל על הדמוקרטיה הם לא ויתרו. מוטב לנהל את הוויכוחים איתם על מה שהם באמת חושבים ולא על עמדות דמיוניות שאינן עמדותיהם.

 

תחזית האירועים של המדד: בואו לחזות את 2025 ולזכות בפרסים

מה אומרים החרדים, ומה המציאות: סרטון חדש של המדד

 

ממצאים. הם נאספו במסגרת הסקר החודשי של המכון למדיניות העם היהודי. השאלה הייתה בנוסח הבא (בדומה למה שהצעתי במאמר ההוא):

״האם את/ה מוכנ/ה לוותר על הדמוקרטיה כדי שבישראל תשלוט ממשלה שאת/ה מסכימ/ה עם העמדות שלה?״

התשובות האפשריות היו שלוש בסך הכל: ״כן״, ״לא״, ״לא יודע/ת״.

בכלל הציבור הישראלי 85% השיבו על השאלה הזאת – על ההצעה הזאת – בשלילה. הם לא יוותרו על דמוקרטיה כדי שבישראל תשלוט ממשלה שהם מסכימים עם העמדות שלה. 6% אמרו ״לא יודע/ת״. 8% אמרו ״כן״. אגב, זה נתון עקבי. 8% מהיהודים אמרו ״כן״, 8% מהערבים אמרו ״כן״.

ומה על תומכי הקואליציה? גם הם לא יוותרו על דמוקרטיה לטובת ההצעה הזאת, מפתה ככל שתיראה למישהו. במחנה של מי שמגדירים את עצמם ״ימין״, 79% אמרו לא, 12% אמרו כן. בימין-מרכז זה כבר 90% לא. שנלך לבוחרי מפלגות בקואליציה? בוחרי ליכוד (מי שהצביעו ליכוד ב-2022) אמרו לא בשיעור של 87%. תומכי ליכוד (מי שאומרים היום שיצביעו לליכוד) אמרו לא בשיעור של 83%. תומכי הציונות הדתית אמרו לא (78%), וש״ס לא (75%), ויהדות התורה לא, ועוצמה יהודית לא. אגב – בוחרי עוצמה הם אלה שמציגים את התוצאה הכי מאתגרת, אם כי צריך לקחת בחשבון שבסקר של 630 יהודים מספר הבוחרים של עוצמה שמשיבים הוא לא גבוה, כך שיש קושי להציג את הממצא הזה כמהימן סטטיסטית. כך או כך, מאלה מהם שהשיבו לסקר, 54% אמרו לא – 38% אמרו כן. עדיין פער די ניכר לטובת הלא.

שורה תחתונה: כמאמר הפיזיקאי הנודע קרל סייגן ״טענות יוצאות דופן דורשות ראיות יוצאות דופן״. הטענה שתומכי הקואליציה מוכנים לוותר על דמוקרטיה היא טענה יוצאת דופן. לא נמצאה לה הוכחה יוצאת דופן.

 

על אסטרטגיית על. ספר חדש על ניצחון במדיניות ומלחמה

 

, , , , , ,